- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Țara care oferă prime de 70.000 de euro infirmierelor ce rămân în sistem. Oferta primită în contextul lipsei de personal

21 Feb, 15:12 • Alexe Raluca
O țară din Asia a decis să acorde infirmierelor prime substanțiale. Acestea pot ajunge, cumulat, până la 70.000 de euro, totul pentru a le încuraja pe acestea să rămână angajate în sistemul public de sănătate din oraș. În momentul de față, statul se confruntă cu o lipsă acută de personal, dar și de îmbătrânirea populației.
Țara care oferă prime de 70.000 de euro infirmierelor ce rămân în sistem. Oferta primită în contextul lipsei de personal

Aproximativ 29.000 de infirmieri şi infirmiere, inclusiv din străinătate, care lucrează în Singapore de patru ani, vor putea beneficia de un nou program de bonusare.

Citește și: Vești noi despre majorarea salariilor din sistemul sanitar. Ministrul Sănătății: „Se încearcă găsirea unei alte măriri de 15%”

Țara care oferă prime de 70.000 de euro infirmierelor ce rămân în sistem

Ministrul Sănătăţii din Singapore, Ong Ye Kung, a declarat că zeci de mii de infirmieri și infirmiere vor putea participa la acest proiect.

„Vrem să ne ajutăm infirmierele să facă o treabă bună”, a declarat guvernantul, transmite AFP.

Pandemia de Covid-19 a agravat criza de infirmiere din Singapore, după ce un număr mai mare decât de obicei de infirmiere străine au plecat acasă în timpul crizei sanitare. Majoritatea infirmierelor stabilite la Singapore vin din ţările vecine, în special din Malayezia, Filipine şi Birmania.

Conform unui program de retenţie anunţat de Ong Ye Kung, infirmierele vor putea primi până la 100.000 de dolari singaporezi, adică 69.000 de euro, pe parcursul a 20 de ani sau până la vârsta de pensionare. Anul trecut, aceleaşi autorităţi din Singapore au oferit o primă la semnare ale contractelor de angajare de 15.000 de dolari singaporezi, respectiv aproximativ 10.000 de dolari, pentru noile absolvente ale şcolilor de infirmiere care s-au alăturat spitalelor şi clinicilor publice.

Ong Ye Kung a subliniat că numărul persoanelor care au intrat în şcolile de infirmiere a crescut cu 30% între 2013 şi 2023.

„Trebuie menţionat că în contextul scăderii ratei natalităţii, a scăderii numărului de bebeluşi şi a reducerii efectivelor de studenţi, simplul fapt al menţinerii la un nivel stabil al acestor cifre este un rezultat foarte încurajator”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La fel ca şi alte ţări asiatice, Singapore se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populaţiei. Ministerul Sănătăţii estimează că unul din patru singaporezi va avea peste 65 de ani în 2030, în timp ce numărul seniorilor care trăiesc singuri va ajunge la 83.000 de persoane.

Citește și: Sistemul sanitar are bugetul dublat, dar pacienții nu au acces mai rapid la serviciile medicale. Oamenii așteaptă luni de zile pentru investigațiile medicale