- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul sanitar are bugetul dublat, dar pacienții nu au acces mai rapid la serviciile medicale. Oamenii așteaptă luni de zile pentru investigațiile medicale

24 Apr, 13:42 • Lupu Alexandra
În ciuda faptului că bugetul sistemului sanitar s-a dublat, serviciile medicale nu reușesc să țină pasul. Pacienții așteaptă câteva luni pentru investigații.
Sistemul sanitar are bugetul dublat, dar pacienții nu au acces mai rapid la serviciile medicale. Oamenii așteaptă luni de zile pentru investigațiile medicale

Bugetul alocat celor două instituții care gestionează sistemul sanitar a crescut de la un an la altul, referindu-ne la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, așa cum relatează stiripesurse.ro, pacienții încă așteaptă câteva luni pentru investigațiile medicale pe bază de trimitere.

Pacienții nu beneficiază de serviciile medicale decât după câteva luni

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au primit fonduri în valoare de aproape 78 miliarde de lei, mai exact, o sumă dublă față de 2015, atunci când doar 30 miliarde de lei intrau în sistem prin cele două instituții.

Din banii care ajung la CNAS sunt decontate serviciile medicale, sunt susținute investiții și sunt plătite salariile medicilor. Pe lângă bugetul anual, sistemul medical este susținut și din fonduri de la autoritățile locale care au în subordine spitale.

Cu toate acestea, pacienții sunt nevoiți în continuare să aștepte chiar și câteva luni pentru a avea acces la investigațiile medicale cu bilet de trimitere, în baza contribuției de 10% din salariul brut lunar care merge la Sănătate. Un angajat român cu salariul minim pe economie contribuie la stat în fiecare lună cu 280 lei în acest segment, reiese din calculele făcute de Ziarul Financiar. Astfel, dacă veniturile sunt în creștere, același lucru se întâmplă și cu contribuția.

Te-ar putea interesa și: Orașul din România în care nu există spital, gaze sau canalizare de mai bine de 20 ani. „Noi suntem declarați oraș doar ca taxe-impozite și atât”

Pacienți
Pacienți

Deși fondurile cresc, pacienții nu au acces rapid la serviciile medicale. De exemplu, pentru analizele de laborator sau investigații, vitale pentru a preveni apariția anumitor boli, statul decontează costul pentru fiecare pacient. Cu toate acestea, fondurile se termină rapid, de regulă, în primele zile ale lunii. Astfel, pacienții se văd nevoiți să aștepte până apare un loc disponibil. În caz contrar, românii sunt obligați să achite din propriul buzunar consultația integrală.

Inclusiv spitalele de stat care publică bugetul de venituri au înregistrat astfel de creșteri în ultimii ani. Spitalul Universitar, cel mai mare din țară în regim de urgență, și-a triplat fondurile din 2023 față de acum 10 ani. Concret, unitatea sanitară dispune de un buget de aproximativ 1 miliard de lei, de la 300 mil. lei.

Spitalul Județean din Timișoara a avut un buget de 218 mil. lei în 2013, iar în momentul de față, unitatea sanitară are fonduri de 787 mil. lei. O mare parte din banii din bugetul spitalelor este folosită pentru plata salariilor, astfel, majorarea veniturilor cadrelor medicale se face din fondul unităților începând cu 2018.

Citește și despre următorul subiect: Pacienții se vor putea interna în rezervele din spital cu grad ridicat de confort. În Capitală, o zi de spitalizare costă până la 280 lei