- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

ANRE verifică facturile emise de un furnizor de energie pentru doar jumătate de lună. Peste 3 milioane de români afectaţi

17 Jan, 15:23 • Russo George
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că va demara un control la furnizorii de energie electrică pentru a verifica corectitudinea facturilor emise pe luna decembrie, după ce mai mulţi consumatori casnici au reclamat faptul că acestea ar avea valoarea unei facturi întregi, deşi consumul este cel calculat doar pe jumătate de lună.
ANRE verifică facturile emise de un furnizor de energie pentru doar jumătate de lună. Peste 3 milioane de români afectaţi

Situaţia multor consumatori casnici de energie este foarte complicată, în condiţiile în care cardurile oferite de Guvern, cu care se pot achita facturile la gaze, curent electric şi căldură, vor ajunge la destinatari abia la sfârşitul lunii noiembrie, timp în care trebuie să se descurce cum pot, preţurile fiind mult crescute faţă de perioada dinaintea liberalizării preţului energiei şi a declanşării războiul din Ucraina.

Confuzia a apărut în urma faptului că prețul pe kilowatt a fost calculat în funcție de consumul mediu lunar de anul trecut. Pentru prima jumătate a lunii decembrie, factura a fost calculatî în conformitate cu Ordonanța de Urgență 27.

Începând cu perioada 16-30 decembrie formula de calcul a facturilor a fost făcută conform legii 357.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat pentru Antena 3 procedurile necesare pentru ca administratorii de bloc să elibereze documentele necesare.

„Într-adevăr, acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat, pentru căldura de la bloc. În perioada următoare, odată cu cardul de energie către asociațiile de proprietari, avem peste 190.000 de asociații de proprietari”, a declarat Boloş.

Citeşte şi: Contoarele „inteligente” dublează facturile românilor. Ce au reclamat mai mulţi consumatori casnici

De asemenea, ministrul a mai declarat că asociațiile de proprietari vor primi și un ghid în care vor fi trecute toate informațiile necesare cu privire la modul de completare și utilizare a certificatului de validare a datoriei.

„Vom trimite o înștiințare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociațiile de proprietari vor fi îndrumate efectiv cu privire la modul de completare și utilizare a lui. Este un certificat simplu care validează o datorie a pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc, nu ar trebui să creeze dificultăți”, a susținut Marcel Boloș”.

Totodată, Boloș mai precizează că încă sunt asociații de locatari care acceptă plata doar în numerar.

„Nu sunt, cum am spus, informatizate și din acest punct de vedere ar trebui să căutăm cea mai simplă formă prin care oamenii să poată să își plătească căldură la blocurile de locuințe.

Nu este cazul ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu-și fi făcut datoria, noi cu tot ceea ce am avut de făcut până în acest moment în privința încheierii convenției poștale, aprobării modelelor de card de energie și certificat de validare a datoriei, lista de beneficiari, care este o muncă enormă, împreună cu ministerele de resort”, a mai spus Boloş, pentru sursa citată.

Citeşte şi: UE vrea să cumpărăm gaze la comun. Ce părere au furnizorii din sectorul energetic?