- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Contoarele „inteligente” dublează facturile românilor. Ce au reclamat mai mulţi consumatori casnici

06 Jan, 15:31 • Russo George
Din ce în ce mai mulţi consumatori casnici se plâng, în plină criză a energiei, că aşa zisele "contoare inteligente", a căror montare a fost impusă de Uniunea Europeană, ajung să le dubleze facturile.
Contoarele inteligente dublează facturile românilor. Ce au reclamat mai mulţi consumatori casnici

Specialiştii în domeniul energiei spun că principala problemă a acestor contoare „inteligente” este faptul că acestea înregistrează fluctuaţiile de tensiune ca fiind consum, ajungându-se astfel în situaţii în care facturile sunt chiar duble decât cele normale.

Pe lângă faptul că aceste contoare ar ajuta la limitarea consumului de energie, ducând astfel la o economie binevenită în perioadele de criză, Uniunea Europeană a insistat pentru montarea acestora în România şi pentru că ar fi trebuit să elimine necesitatea citirii contoarelor sau transmiterii indexului către furnizor, uşurând astfel procesul de facturare.

Doar că foarte muţi consumatori casnici români se plâng că acestea le-au dublat facturile, în loc să îi ajute să facă economie.

”Contorul de tip nou înregistrează un consum aproape dublu de energie, la toți pe care îi știu. Din păcate, nu se rezolvă nimic dacă reclami la furnizor, eu am încercat de vreo patru ori, inclusiv am citit contorul două săptămâni la rând, dimineața și seara, la aceeași oră. Aveam într-o noapte 2 kW, într-o noapte 6 kW. Am arătat rezultatul furnizorului de energie și mi s-a răspuns că nu au cum să mă ajute, pentru că se înregistrează fluxurile de tensiune din rețea. Nu am înțeles de ce trebuie să le plătesc eu, dar, la final, nu te ajută nimeni”, s-a plâns un consumator casnic, potrivit National.

Citeşte şi: Cum va arăta economia României în 2023. Ce se întâmplă pe piaţa auto, în agricultură sau în IT

Aceeași problemă a fost semnalată de o persoană, care a arătat că în patru nopți contorul inteligent i-a măsurat 1 kw, iar în două nopți, trei kilowați, fără nicio explicație logică. Un alt român s-a plâns de faptul că, după instalarea contorului inteligent, consumul a sărit de la 400 kW/lună, la 1.100 de kW/lună, iar verificările au arătat că nu există nicio defecțiune.

Specialiștii spun că, spre deosebire de contorul mecanic, cu clasă de precizie 2, contorul inteligent ar înregistra orice consum de la ledurile aparatelor din casă, de la televizoare, routere, prize, întrerupătoare, precum și de la încărcătoarele de telefoane. Iar consumul se cunoaște, pentru că, de exemplu, un singur led are un consum de 1,5 kW pe lună.

Sensibilitatea contoarelor inteligente nu este nicidecum în favoarea consumatorului, ci în favoarea furnizorului, care ajunge să factureze și să încaseze mai mult. Problema cea mai gravă este însă cea a variațiilor de tensiune, pe care sensibilul contor inteligent le percepe ca și consum de energie.

”Am avut probleme cu contorul inteligent și am  făcut sesizare la Enel. Au venit, l-au înlocuit cu altul, iar pe celălalt reclamat l-au verificat și au zis că era bun. Ideea e că, în fața celor care îl montau, contorul inteligent și-a tras în câteva secunde 200 de kW, pe care a trebuit să îi plătesc, pentru că la expertiză au zis că e bun. Apoi, am avut un consum de 200-250 de kW lunar, dar, imediat ce am făcut cerere să mă mut la Hidroelectrica, al naibii contor deștept și inteligent a sărit într-o săptămână la un consum total de 800 kW”, a scris Dorina Buia, un consumator casnic, pentru sursa menţionată.

Citeşte şi: Este durere în Capitală! Vestea proastă care le-a stricat anul nou bucureștenilor