- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Facturi uriașe la energie. Categoria de români care va plăti prețul fix de 1,3 lei la curentul electric

02 Nov, 16:10 • Cornel Ghimeșan
Peste un milion de români așteaptă o soluție concretă din partea coaliției de guvernare în ceea ce privește prețul la energia electrică. Recent, PSD a propus o măsură care prevede ca cei care nu se încadrează în plafonul de 255 de kilowați pe oră  să plătească un preț fix de 1,3 lei pe kilowatt-oră.
Facturi uriașe la energie. Categoria de români care va plăti prețul fix de 1,3 lei la curentul electric

Facturile la energia electrică le dă mari bătăi de cap românilor, mai ales celor care nu se încadrează în plafonul de consum de până la 255 kWh. Peste un milion de români așteaptă o soluție concretă din partea Guvernului care să îi scape de costurile uriașe la curentul electric.

Citește și Prețul lemnelor de foc va fi schimbat. Nicolae Ciucă: „Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri”

PSD a propus recent o măsură care i-ar ajuta pe foarte mulți români să reducă costurile la energia electrică. Aceasta prevede ca persoanele care nu se încadrează în plafonul de 255 de kilowați pe oră să plătească un preț fix de 1,3 lei pe kilowatt-oră.

Dacă coaliția de guvernare nu va lua o decizie concretă în privința prețurilor la energia electrică, românii care vor depăși plafonul de 255 de kilowați-oră și care au în contract stipulat prețul de acum, vor ajunge să plătească într-o singură lună de iarnă chiar și 1500 de lei.

Dacă coaliția de guvernare va pune în aplicare propunerea PSD,  factura la curentul electric va fi mult mai mică pentru că românii vor scoate din buzunar în jur de 390 de lei pe lună.

Până în luna decembrie românii beneficiază de actuala structură de plafonare a prețurilor din energie. Punerea în aplicare a măsurii propuse de PSD  va adue modificări în marja de 255 kWh şi 300 kWh, unde se schimbă modul de aplicare a plafonului.

„Până la 255 kWh se aplică acel plafon stabilit de ordonanţă, iar la un consum de 255-300 kWh se aplică o formulă din ordonanţă, un preţ mediu de achiziţie peste care vin costurile reglementate”, a explicat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie).

Liderii Coalitiei se întâlnesc în scurt timp la Guvern. Va fi o întâlnire în trei între premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu si seful UDMR Kelemen Hunor. Se asteaptă o decizie finală în privinta facturilor si pietei de energie, după toate tensiunile din ultimele zile.

PSD vrea reglementarea preţurilor la curent electric. Social-democraţii vor limită maximă de 1.3 lei/kWh. Acest preţ maxim s-ar aplica românilor cu un consum lunar de peste 255 kWh, conform unor surse România TV.

Social-democraţii mai propun şi tariful de 1 leu/kWh pentru IMM-uri, farmacii, industrie alimentară, respectiv 1,3 lei/kwh pentru industria mare, transmite România TV.

Citește și Proiect major la nivelul guvernului. Românii eligibili pot primi aproape 2.000 de euro de la stat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult