- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”

21 Sep, 11:08 • Gabriela Andreescu
Klaus Iohannis a oferit ziaristilor noi declarații. Șeful statului a dorit să pună capăt oricăror zvonuri despre o eventuală raționalizare a energiei, dar a îndemnat la un consum rațional.
Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”

Prezent marţi seară la New York, Președintele României a răspuns întrebărilor ziariștilor cu privire la criza energetică actuală și modalități de a face față acestei situații. Klaus Iohannis consideră ca risipa energetică trebuie evitată în acestă perioadă, dar, pe de altă parte, dă asigurări ca populația nu va avea de suferit.

Klaus Iohannis, declarații despre economisirea energiei

„Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina, cum se spune, dar este un lucru natural, foarte potrivit, bun, etic, corect, un semn de solidaritate, să facem economii rezonabile fiecare acolo unde putem”, a reiterat șeful statului.

Confruntat cu întrebările ziariștilor despre eventualitatea unei raționalizări a consumului de energie, Președintele a oferit asigurări suplimentare:

„Nu va exista o raționalizare. La noi, din istoria recentă venind, noțiunea de raționalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, fiindcă unii dintre noi am trăit vremuri cu așa-numita raționalizare. Nu va exista așa ceva”, a completat Președintele României.

Citește și: Rabla pentru electrocasnice ar putea aduce și Rabla pentru becuri. Marcel Ciolacu vrea un nou sprijin pentru români

Președintele Klaus Iohannis a amintit de vremurile în care, ca profesor de fizică, a recomandat elevilor să economisească rațional, considerând că a  trăi rațional nu are nimic de-a face cu raționalizarea energiei sau raționalizarea alimentelor în sens negativ, ci, mai degrabă, o abținere de la risipă.

Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”
Klaus Iohannis oferă sfaturi pentru economisirea energiei în timpul iernii: „Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece”

Declarațiile președintelui au țintit și instituțiile publice, îndemnând la stingerea tuturor luminilor pe timpul nopții, când nu lucreză nimeni. Sfaturile șefului statului s-au adresat și funcționarilor publici care activează în cadrul acestor instituții,  de a lucra la o temperatură de 21 – 22 de grade, in loc de 27 de grade.

Președintele a amintit de importanța tehnologiilor moderne și de intenția multor români de a investi în instalații fotovoltaice.

Întrebat despre felul în care el însuşi face economie, Klaus Iohannis a precizat că locuința poate să fie si mai rece, dacă nu este nimeni acasă, și se pot stinge luminile în camerele nelocuite. De asemenea, Iohannis a sfătuit românii să scoată aparatele electrice din priză pentru a evita un consum suplimentar nedorit.

„Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe.

Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet: Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune, dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, în semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului nu este, de altfel, singrul oficial care a comentat sfaturile de economisire oferite de autoritățile europene. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că oficialii europeni ar trebui să „nuanțeze” recomandările cu privire la consumul de electricitate în unele perioade ale zilei, și s-a arătat sceptic cu privire la modalitățile prin care consumatorii  pot fi controlați legat de perioadele în care au vârfuri de consum la energia electrică.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei. Alții sting becurile, noi le schimbăm!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult