- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei. Alții sting becurile, noi le schimbăm!

14 Sep, 11:53 • Bumbeneci Diana
Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei. Alții sting becurile, noi le schimbăm!

Guvernul

anunță noi schimbări neașteptate, în cazul schimbărilor necesare pentru economisirea energiei. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că urmează noi modificări, primele dintre acestea fiind date chiar de schimbarea becurilor din instituțiile publice. Așadar, în timp ce în alte țări se sting becurile mai devreme, românii au decis să le schimbe cu totul.

Guvernul are planuri de economisire a energiei: schimbă becurile!

În acest sens, ministrul energiei, Virgil Popescu, a transmis astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că, în conformitate cu propunerile Comisiei Europene de a economisi energie, Guvernul condus de Ciucă poate schimba „corpurile de iluminat care nu sunt eficiente” cu unele care sunt în instituții publice. Premierul Nicolae Ciucă este cel care a solicitat ca aceste măsuri să fie prezentate de fiecare minister „peste două săptămâni” pentru a fi „un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei”. Declarațiile sale au adus rapid păreri pro și contra din partea celor prezenți, însă cert este că se numără zilele până la luarea unor decizii complexe.

Citește și: Salariile românilor vor putea fi majorate. Când vor primi românii mai mulți bani

Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia a venit cu propunerea de a exista obligatoriu în perioada orelor de vârf de consum cu prețuri foarte mari posibilitatea de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. La noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare atât în zona casnică cât și non-casnică, instituții publice cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelate state membre acest lucru să fie făcut deja”, a afirmat Virgil Popescu.

Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei! Alții sting becurile, noi le schimbăm!
Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei! Alții sting becurile, noi le schimbăm!

Citește și: Premierul Ciucă face un nou apel la populație. „Să reducem risipa şi să…”

Premierul a solicitat ca toate posibilitățile de economie să fie concretizate și prezentate la nivelul fiecărui minister. Următoarea ședință va avea loc peste două săptămâni. Până atunci, reprezentanții ministerelor trebuie să pregătească setul de măsuri și de propuneri. Așadar, Guvernul va lua decizii majore.

 „Vă rog ca aceste posibilități să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, care să fie prezentate la ședinta de Guvern de peste două săptămâni vreau să avem o prezentare a acestui plan la nivelul Guvernului și fiecare minister să-și ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituțiilor statului”, a solicitat Ciucă, menționând că Guvernul trebuie să decidă forma de economisire cea mai bună.

Mai mult, reiterăm faptul că în această dimineață, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ieșit public cu noi declarații în cadrul discursului despre starea UE. Ursula a explicat că, în contextul crizei energetice de pe piața europeană, „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”.

Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să-și reducă consumul general de electricitate. Apoi e nevoie de sprijin specific pentru IMM-uri. Milioane de europeni au nevoie de sprijin”, a transmis Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care face referire la plafonarea profiturilor companiilor energetice și direcționarea banilor spre consumatori. Mai mult, conform documentului care ar urma să fie prezentat de șefa Comisiei, țările membre vor fi nevoite să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf. Între timp, deși este nevoie și de economisirea bugetului, România schimbă becuri…

Citește și: Ajutor de încălzire 2022. Iată documentele necesare și modelul de cerere

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult