- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Vouchere energie 2023. Marcel Boloş anunţă un nou plafon pentru decontarea facturilor

02 Feb, 11:03 • Dobran Viorel
Vouchere energie 2023. Ministerul Proiectelor Europene anunţă că în prima zi de distribuire a cardurilor de energie poştaşii au ajuns în 362.000 de locuinţe. Procesul continuă până pe 20 februarie, când vin şi banii pe card, dar Marcel Boloş are şi alte veşti bune pentru românii cu venituri mici.
Vouchere energie 2023. Marcel Boloş anunţă un nou plafon pentru decontarea facturilor

Vouchere energie 2023. Facturile mari de peste iarnă au început să se adune teancuri în bugetul familiilor din România, iar procedura greooa de decontare abia a fost demarată miercuri. În exclusivitate la România TV, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a venit cu veşti foarte bune. Marcel Boloş  afirmă, referindu-se la posibilitatea ridicării plafonului până la care se acordă cardul pentru plata facturilor, că o astfel de decizie nu a fost luată în coaliţia de guvernare. El e de părere că această decizie nu trebuie să aibă ”un puternic caracter politic”. Boloş avansează şi ideea majorării ajutorului de încălzire, dacă preţurile la energie vor continua să crească.

În momentul de faţă, această decizie în coaliţie nu s-a luat. Eu am judecat lucrurile din perspectiva persoanelor şi familiilor defavorizate, pentru că până la urmă la ei ne gândim. (…) Eu nu cred că această decizie ar trebui să fie cu un pronunţat caracter politic, pentru că totuşi e vorba despre oameni şi la ei trebuie să ne gândim. Dacă costurile cu utilităţile în continuare o să fie pe un trend crescător, este limpede că trebuie să ne gândim poate chiar şi la actualizarea ajutorului de încălzire. Este bine că aceşti bani îi avem şi ei sunt alocaţi din bugetul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Boloş, într-un interviu acordat România TV. 

Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă cu românii care au veituri mai mici de 400 de euro

Vouchere energie 2023. Marcel Boloş a explicat că persoanele cu un venit de până la 400 de euro pot fi considerate, în accepţiunea Comisiei Europene, drept persoană vulnerabilă, iar pentru creşterea plafonului autorităţile române trebuie să justifice decizia.

”Noi trebuie să ducem justificările de rigoare şi să avem şi discuţii cu Comisia Europeană pe această temă. Eu sper, indiferent cine va fi titularul de portofoliu, să se gândească şi la oameni pentru că şi noi aveam de ales între a sta pasivi şi a nu face nimic sau a ne lupta pentru oameni”, a adăugat Boloş.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat miercuri, despre cardurile de energie, că face apel către toţi cei care sunt beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri. El a arătat că este vorba de 4 milioane de beneficiari, dar în această perioadă se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere, procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 în cazul cărora este nevoie de unele clarificări.

Procesul se va derula în continuare, astfel încât până la data la care vom avea posibilitatea de a plăti din aceşti bani ajutorul de încălzire, respectiv până la data de 20 februarie, beneficiarii noştri să primească această carduri de energie. Fac apel către toţi cei care sunt beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri, aşa cum sunt identificaţi în listele de beneficiari”, a spus Boloş, care a mers în vizită de lucru la Oficiul Poştal Buftea, cu ocazia startului distribuirii cardurilor de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile în sprijin pentru plata facturilor.  ”Toată lumea va primi aceste carduri, toată lumea le va putea utiliza conform angajamentelor pe care le-am avut faţă de beneficiari”, a spus el.

Oficial! A început împărțirea cardurilor de energie. Banii vor ajunge pe 20 februarie. Declarațiile lui Marcel Boloș

 Ministrul Investiţiilor a mai arătat că este vorba de 4 milioane de beneficiari de vouchere de energie, dar ”sunt tot în această perioadă se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere, procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 care se află în situaţia pe care am mai precizat-o, cu lipsa nomenclatorului stradal, fie nu s-a operat în cartea de identitate, iar în unor acelor clarificări se va lua decizia de emitere a cardurilor pe parcursul acestor zile. ”Este oun process care se derulează în paralel cu distribuţia cardurilor”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Vouchere energie 2023: 500.000 de carduri livrate în primele două zile ale lunii februarie

Vouchere energie 2023

Cele 7 judeţe în care se vor distribui cele 362.000 de carduri  în cursul zilei de mie4rcuri sunt Alba (37.000),  Argeş (53.000), Ilfov (29.000); Bucureşti (106.000); Bacău (52.000); Teleorman (27.000); Bihor (58.000).

Mâine, 2 februarie, vor fi livrate alte 132.000 de carduri în judeţele Brăila (34.000); Covasna (21.000); Giurgiu (21.000); Vâlcea (27.000) şi Botoşani (29.000). Cardul de energie se livrează de către Poşta Română la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Voucherele de energie de 700 de lei, livrate românilor. Cum plăteşti factura după ce aduce poştaşul cardul de la Guvern

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Vouchere energie 2023. Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi:

  • direct la poştaş;
  • la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal pe raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o va pune la dispoziţie.

Vouchere energie 2023. Plăţile se vor putea face după următorul calendar:

  • Pentru tranşa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranşa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potenţialii beneficiari vor fi înştiinţaţi dacă s-au descoperit situaţii care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poşta a mobilizat peste 50 de angajaţi, unde vor primi informaţii suplimentare şi vor fi îndrumaţi, dacă situaţia poate fi corectată.

Documentele necesare plăţii facturilor la energie prin intermediul cardului vor putea fi transmise şi electronic, printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de Compania Naţională Poşta Română.