- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger

12 Oct, 23:47 • Bumbeneci Diana
Greta Thunberg vorbește despre cum i-a schimbat viața sindromul Asperger. În lupta cu TSA, Greta a devenit copilul inteligent, greu de egalat, însă văzut de ceilalți complet diferit. Iată ce povestește legendara activistă pentru climă.
Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger

Greta Thunberg a oferit detalii inedite în legătură cu modul în care diagnosticarea sa cu sindromul Asperger i-a influențat abordarea față de criza climatică. Greta a vorbit despre percepția dură a publicului despre ea, mulți văzând-o ca pe o „adolescentă furioasă”, doar pentru că primește zilnic „atacuri de râs” în care „nu poate respira”.

În timp ce alte adolescente se bucură de una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții, Greta luptă zilnic cu sindromul Asperger, dar și cu cei din jur. Deși a fost judecată de zeci de ori, ea a devenit din ce în ce mai puternică și reprezintă imaginea luptei internaționale împotriva crizei climatice.

Activista pentru climă în vârstă de 19 ani a devenit faimoasă la vârsta de 15 ani când a început să își petreacă zilele de vineri în fața sediului guvernului suedez, cerând acțiuni mai serioase pentru combaterea schimbărilor climatice. Vorbind pentru Elle UK despre activismul ei și despre impactul pe care diagnosticul de sindrom Asperger l-a avut asupra activității sale, Thunberg a fost destul de sinceră în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în viața sa.

Greta Thunberg
Greta Thunberg

„(Sindromul Asperger) m-a ajutat să văd dincolo de o mulțime de prostii, pentru că ei spun ‘O, da, nu suntem în concordanță cu Acordul de la Paris până acum, dar cel puțin facem pași mărunți în direcția bună’. Unii oameni ar putea înțelege asta ca pe un ‘încercăm’, dar eu o văd ca pe un ‘suntem atât de departe de ceea ce ar trebui să facem pentru a obține chiar și cele mai mici rezultate”, a explicat ea.

Sindromul Asperger face parte din tulburarea de spectru autist (TSA), un grup de tulburări mintale care afectează dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare. Spre deosebire de mulți copii cu TSA, copiii cu sindrom Asperger nu au o întârziere în dezvoltarea limbajului și adesea au abilități lingvistice bine dezvoltate și inteligenta normală sau peste medie.

Ai mai putea citi: Jean Valvis, despre succesul Aqua Carpatica! De ce nu va vinde niciodată integral!? „Am dat cuvântul meu de onoare copiilor mei că voi preda șefia afacerii, poziția de CEO”

Știind că are această tulburare, Greta a învățat să profite de ea și să vadă viața cu alți ochi. Abordând modul în care este percepută, Greta a spus:

„Oamenii par să mă considere un adolescent furios – evident că nu m-au întâlnit. De cel puțin două sau trei ori pe zi am atacuri de râs în care nu pot să respir. Poate fi orice. Dar ei nu mă cunosc”

Cum a devenit Greta Thunberg afișul mișcării împotriva schimbărilor climatice?

Protestele împotriva schimbărilor climatice conduse de tineri, care au început în întreaga lume, au fost inspirate de Greta Thunberg, cea care a intrat într-o grevă școlară de trei săptămâni în fața parlamentului țării sale în vara anului 2018.

Greta Thunberg
Greta Thunberg

De la prima grevă, la vârsta de 15 ani, Greta a vorbit mai departe despre posibilele soluții de combatere a schimbărilor climatice la mitinguri de la Stockholm, Helsinki, Bruxelles și Londra. Greta a reușit să convingă 100.000 de școlari din 112 țări diferite să intre în această luptă. Alături de școlari au intrat și adulți, iar lupta a devenit din ce în ce mai mare.

La fiecare conferință la care a participat, ea a călătorit cu trenul, autobuzul sau cu bicicleta, pentru a nu sprijini poluarea mediului înconjurător.

Greta Thunberg
 Greta Thunberg

Mai mult, în ultimii ani, ea și-a convins familia să facă schimbări drastice pentru a ajuta la salvarea planetei, inclusiv refuzul de a zbura cu avionul, i-a învățat să își cultive propriile legume și să nu mănânce carne.

În vară, Thunberg a urcat pe scena Pyramid Stage a Festivalului Glastonbury din Anglia pentru a susţine un discurs de impact despre schimbările climatice, în care a cerut societăţii să îşi asume „responsabilitatea istorică de a îndrepta lucrurile”  în ceea ce priveşte criza climatică globală.

Într-o postare pe Instagram după eveniment, co-organizatoarea festivalului Emily Eavis a declarat că a fost o „onoare” ca Thunberg să vorbească în cadrul festivalului, descriind discursul activistei drept „inspirator, puternic şi important”.

La finele acestei luni, în cadrul Festivalului de Literatură de la Londra, Thunberg își va lansa noua carte, „The Climate Book”. Este vorba despre un volum cu peste o sută de contribuții din partea unor personalităţi precum economista Kate Raworth, scriitoarea și activista Naomi Klein și scriitoarea Margaret Atwood.

Greta a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace de membrii Parlamentului Norvegiei pentru munca și determinarea sa. Ea este în continuare un exemplu pentru zeci de tineri și este imaginea ONG-urilor care se ocupă de acțiunile de conștientizare a populației cu privire la criza climatică.

Te-ar mai putea interesa și: CIA face angajări, iar românii pot participa la concurs. Câți bani primește un analist sau un contabil

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult