- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

4,5 milioane de euro alocați prin PNRR pentru „Traseul Revoluției” în Timișoara

18 Oct, 07:47 • Cornel Ghimeșan
Viceprimarul Ruben Latcau, a semnat la București contractul care va asigura finanțarea prin PNRR a Traseului Muzeal al Revoluției din 1989 în Timișoara.
4,5 milioane de euro alocați prin PNRR pentru „Traseul Revoluției” în Timișoara

Traseul Muzeal al Revoluției din 1989 va fi finanțat la Timișoara prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea acestuia fiind de 4,5 milioane de euro. În acest program mai multe puncte emblematice ale revoluției vor suferi diverse intervenții urbanistice. Mai multe puncte importante ale Revoluției din ’89 vor suferi unele schimbari: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor și Calea Martirilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile.

Alte articole: Eurostat: Unul din trei români a suferit lipsuri materiale severe anul trecut

În cadrul proiectului vor fi montate plăcuțe cu diferite inscripții, va fi creată o aplicație dedicată turiștilor și vor fi digitalizate locațiile de pe traseu. Viitorul proiect va cuprinde și modernizarea unor pavaje pentru persoanele cu diferite probleme, iar mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile

Contractul a fost semnat de viceprimarul Ruben Latcau, la Bucuresti, la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.

Traseul Revoluției din 1989 în Timișoara, motiv de laudă pentru autorități

Primăria se bucură de implementarea acestui proiect, dat fiind că este foarte important atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

„Patrimoniul cultural al orasului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistica moderna, crearea unei aplicatii dedicate vizitatorilor si digitalizarea locatiilor incluse în traseu.

Proiectul prevede si modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spatiul pentru toata lumea, prin iluminat public diferentiat, marcaj tactic, signaletica sonora si borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban si marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locatiile.

Caracterul locului va fi conservat si valorificat, iar pentru doua zone (Piata Maria si Consiliul Judetean) vor fi realizate studii de iluminat public complete si vor fi propuse solutii de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect”, transmite Primaria Timisoara.

4,5 milioane de euro alocați prin PNRR pentru „Traseul Revoluției” în Timișoara
4,5 milioane de euro alocați prin PNRR pentru „Traseul Revoluției” în Timișoara

Acest proiect se va completa cu alte locuri ale memoriei, precum Memorialul Râmnicu Sărat și Muzeul Holocaustului din București, finanțabile de asemenea prin PNRR, de care societatea românească are nevoie.

„Nu poți vorbi de o țară verde, digitală, dacă nu faci și o «igienă» mentală, o «igienă» pe partea asta. Mereu se punea problema de aceste obiective, dar nu și-au găsit locul. Au fost mereu amânate. Pe Timișoara în mod particular mai este în PNRR prins acest traseu al Revoluției, este un proiect la care am ținut foarte mult Am insistat să fie în PNRR, chiar vreau să vin peste câțiva ani să inaugurăm Traseul Revoluției, să mergem cu tramvaiul pe aici sau cu bicicleta pe lângă”, a declarat Cristian Ghinea, la Timișoara.

Primarul Dominic Frtiz este încântat de faptul că acest proiect a fost susținut în fața Comisiei Europene și este de părere că punctele importante ale Revoluției din Timișoara ar trebui semnalizate.

„Mă bucur că a susținut, personal, la Bruxelles, includerea Traseului Revoluției în PNRR pentru că România, ca societate, are nevoie de aceste „locuri ale memoriei”. Am propus Ministerului – și a fost inclus în draftul de Plan trimis Comisiei Europene- ideea noastră de a reamenaja locurile fierbinți: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera, Piața Libertății, Palatul Administrativ, care a fost sediul județean al PCR, si altele. Vrem nu doar să reabilităm spațiul public și să semnalizăm punctele importante ale Revoluției, ci și să recreăm atmosfera acelor zile, prin tehnologia realității augmentate”, a spus și Fritz

Citește și: Dezastrul din Capitală prin ochii fostului director RADET: „E mult mai rău ca acum 30 de ani. Acum, și fără căldură, și fără apă caldă, și cu banii luați.”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult