- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

A fost anunțată suma cu care a fost vândut pianul lui Freddie Mercury. Moment istoric în întreaga lume! Ce alte obiecte sunt la vânzare

09 Sep, 10:40 • Bumbeneci Diana
A fost anunțată oficial suma record cu care a fost vândut pianul lui Freddie Mercury, la care a compus toate melodiile începând cu Bohemian Rhapsody. Și alte obiecte vândute la licitație.
A fost anunțată suma cu care a fost vândut pianul lui Freddie Mercury. Moment istoric în întreaga lume! Ce alte obiecte sunt la vânzare

Pianul lui Freddie Mercury a fost vândut. Renumitul instrument care a făcut istorie a fost vândut cu 1,742 milioane de lire sterline (două milioane de euro) la licitaţia eveniment organizată miercuri seară la Londra de Sotheby’s, care a vândut, de asemenea, manuscrisele, precum și costumele purtate de legendarul artist.

Pianul lui Freddie Mercury a fost scos la vânzare

La acest instrument, artistul, care a murit de SIDA în 1991, la vârsta de 45 de ani, a compus aproape toate melodiie sale, începând cu „Bohemian Rhapsody”.

Principalul obiect dintr-o serie de vânzări a mii de obiecte aparţinând solistului formaţiei Queen, acest sfert de coadă Yamaha s-a vândut totuşi, inclusiv costurile, sub estimarea publicată de casa de licitaţii, între două şi trei milioane de lire sterline (2,3 – 3,5 milioane de euro).

„De când ne-am deschis porțile la Londra, pe 4 august, peste 131.000 de vizitatori au călătorit pe tot globul pentru a explora lumea lui Freddie Mercury. Copleșită de acest răspuns, Mary Austin a decis ca adoratul său Yamaha Baby Grand Piano , pe care l-a prețuit atât de mult de-a lungul anilor, să fie oferit acum fără rezerve, pentru a deschide posibilitatea de a licita tuturor fanilor lui Freddie”, transmite Sotheby’s.

Acesta este un record pentru un pian de compozitor, potrivit casei Sotheby’s. Freddie Mercury l-a cumpărat pentru o mie de lire sterline în 1975.

Și licitația istorică nu se termină aici! Un alt lot important, manuscrisul „Bohemian Rhapsody”, a fost vândut pentru 1,3 milioane de lire sterline (1,6 milioane de euro).

Freddie Mercury la pian
Freddie Mercury la pian

Cele cincisprezece pagini scrise cu creion şi stilou pe hârtie dezvăluie diferitele direcţii avute în vedere de artist pentru acest titlu, care iniţial se numea „Mongolian Rhapsody”.

Sotheby’s a publicat o estimare între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline (930.000 şi 1,4 milioane de euro).

Încercările la „We Are The Champions” au fost adjudecate cu 317.000 de lire sterline (370.000 de euro), la fel ca şi cele de la „Don’t Stop Me Now”.

Pe ritmul melodiei „We Will Rock You”, sesiunea de vânzări a cuprins 59 de loturi care au fost declarate adjudecat de Oliver Barker, preşedintele Sotheby’s Europe, pentru un total de peste 12 milioane de lire sterline (14 milioane de euro), dublu faţă de estimarea totală.

 

Costumele, coroana şi pelerina, purtate de artist în timpul The Magic Tour din 1986, s-au vândut cu 635.000 de lire sterline (740.000 de euro), de aproximativ zece ori mai mult decât estimarea.

Setul a fost cumpărat de un antreprenor brazilian, Rafael Reisman, care a considerat că Freddie Mercury „aparţine lumii”.

Vezi și: Pistolul de aur al lui Carol al II-lea a fost scos la licitaţie. Câți bani trebuie să scoți pentru piesa de colecție

Freddie Mercury
Freddie Mercury

La licitația istorică au fost prezentate publicului larg tablourile care au împodobit casa legendarului muzician. Este vorba despre lucrări de Chagall, Dali, Picasso, precum şi ultimul tablou cumpărat de artist, cu o lună înainte de moartea sa, un ulei pe pânză de James Tissot, vândut cu 483.6000 de lire sterline.

După vânzarea de miercuri, urmează alte două licitaţii, pe lângă cele trei vânzări online.

Întreaga colecţie a fost scoasă la vânzare de Mary Austin, o prietenă apropiată cu care a fost chiar logodit pentru o perioadă şi pe care Freddie Mercury a numit-o moştenitoarea sa.

Pianul și manuscrisele lui Freddie Mercury
Pianul și manuscrisele lui Freddie Mercury

Loturile licitate aduc în lumină nu doar cariera, ci și viața profesională a lui Freddie Mercury, precum și pasiunea sa pentru pisici, despre Japonia – aşa cum reiese din colecţia sa de kimono şi stampe – şi despre gustul său pentru recepţii.

Înainte de a fi vândută, colecţia a fost expusă gratuit, timp de o lună, la Sotheby’s Londra, care a primit 140.000 de vizitatori, potrivit casei de licitaţii.

Încasările obţinute în urma licitaţiei vor fi donate în parte către Mercury Phoenix Trust şi Elton John Aids Foundation, două organizaţii implicate în lupta împotriva SIDA.

Preţul de adjudecare de 215.000 de lire sterline (250.000 de euro) (fără taxe) din vânzarea unui inel Cartier dăruit de Elton John lui Freddie Mercury va fi donat integral fundaţiei cântăreţului.

Conform Sotheby’s, colecția lui Freddie este de departe cea mai mare, atât ca volum. Este vorba despre cea mai mare colecție a unui superstar de la vânzarea „Elton John” din 1988, când 2.000 de loturi au fost vândute pentru un total de 4,8 milioane de lire sterline.

Ai mai putea citi și: Automobilul românesc, comoară pe cale de dispariție. Povestea lui Mihai Olar, rădăuțeanul care a salvat de la fier vechi o Dacia 1300. „Darul mai departe unei persoane care nu caută să se îmbogățească de pe urma moștenirii”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult