- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Adio, telefoane mobile la volan! Un nou sistem de detectare a distragerii atenției va fi implementat din 2024

26 Nov, 21:02 • Fundeanu Madalina
Fără telefoane mobile la volan din 2024! Sistemul de detectare a distragerii atenției devine obligatoriu pentru toate vehiculele de pe piața europeană.
Adio, telefoane mobile la volan! Un nou sistem de detectare a distragerii atenției va fi implementat din 2024

Sistemul de detectare a distragerii atenției devine obligatoriu pentru toate vehiculele de pe piața europeană. Astfel, când conducătorul auto nu este atent la drum, sistemul va genera o alarmă la intervale de timp diferite, conform informațiilor transmise de cancan.ro.

Fără telefoane mobile la volan din 2024!

Implementarea noului sistem se va face începând cu anul 2024 și devine obligatoriu din iulie 2024. Ori de câte ori privirea șoferului coboară, camera de supraveghere a sistemului de monitorizare va detecta abaterea și va genera o alarmă. Este valabil și în cazul conducătorilor care adorm la volan și al celor care folosesc telefoanele mobile sau sunt distrași de la drum din alte motive.

Sistemul este proiectat să genereze alarme la intervale de timp diferite în funcție de viteza vehiculului. La viteze mai mari de 50 km/h, alarma este generată din ce în ce mai des, iar la vitezele de sub 50 km/h, alarmele vor avea o frecvență mai mică. Potrivit dezvoltatorilor, acest sistem este menit să reducă șansele de producere a accidentelor grave în mediul urban.

Te-ar putea interesa și: Greșeala de neiertat comisă de mulți români în trafic! Majoritatea cred că este legal, însă amenda este usturătoare: 5.000 de lei!

fără telefoane mobile la volan
fără telefoane mobile la volan

Ce amendă primesc șoferii care folosesc telefonul mobil la volan

Conform Codului Rutier 2023, șoferii care sunt prinși în timp ce utilizează telefonul mobil la volan riscă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 60 de zile și o amendă pe măsură. Valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 4 și 8 puncte, adică 580 de lei și 1.160 de lei. Dacă șoferii vor achita amenda în termen de 15 zile lucrătoare, suma va fi redusă la jumătate.

„Art. 100. punctul 3 h) – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 101. punctul 19 h) – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 108. – punctul 6) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

b) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”.

Vezi și: Iată care este prețul piperat al unui costum popular! O cunoscută cântăreață face dezvăluiri uimitoare!