Epuizaţi de căldură, vara, românii preferă să-şi potolească foamea cu salate de legume şi cu fructe. Organismul nu mai cere mâncăruri grele, iar senzaţia de saţietate se instalează rapid, chiar dacă iei doar câteva guri de salată şi o bucată de brânză.
Combinaţia de alimente preferată de români vara, nocivă pentru digestie: „Un calvar digestiv„
Dar pe cât de gustoasă este această combinaţie de alimente, pe atât este de nesănătoasă. Pe scurt, evită brânza cu roşii sau salata de legume combinată cu brânză. Un reputat medic atrage atenţia asupra urmărilor pe care această combinaţie alimentară le are la nivel digestiv.
„Pe cât de populară este combinația asta pe care voi o numiți salată ușoară de vară, adică roșii, castraveți, brânză, sare și ulei, pe atât de păcătoasă este ea din punct de vedere gastroenterologic și nutrițional.
În ciuda reputației sale ca simbol al sănătății, vă spun sincer că realitatea este alta și că provoacă niște consecințe digestive regretabile. Efectul imediat al acestei combinații nefericite este simplu: gaze abundente, balonare, reflux gastric, o digestie lentă, greoaie și chiar creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Citeste si Metoda „tubul”, o nouă escrocherie românească. Cum sunt păcăliți românii să cumpere cartofi stricați
Efectele pe termen lung, în mod repetat, includ o inflamare cronică a tractului digestiv și o stare generală de disconfort. Practic, salata asta devine, în loc de binecuvântare culinară, un veritabil calvar digestiv.
Ads
În primul rând, hai să vorbim despre celebra roșie. Ea conține acizi organici, citric și malic și, amestecată cu lactatele din brânză, creează un amestec care fermentează glorios în intestine, producând gaze într-un ritm alert și supărător.
Brânza, pe de altă parte, aduce la masa asta înșelătoare proteine și grăsimi care se digeră lent și greu, iar când sunt bombardate cu acidul din roșii, devin o povară pentru stomac și pentru pancreas.
Să nu uităm nici de castravete. Aparent ceva inocent, răcoritor, care în această combinație nu face decât să complice lucrurile. Castravetele, bogat în apă și în enzime specifice, diluează sucurile gastrice, îngreunează digestia proteinelor și a grăsimilor care deja sunt greu de descompus – cele din brânză, din ulei.
Această diluție face stomacul să pompeze mai mult acid gastric pentru a echilibra situația. Despre sare și ulei, aici intervine povestea retenției de apă și a încărcării sistemuluicardiovascular.
Sarea și uleiul, împreună cu brânza deja sărată, transformă masa asta ușoară într-o bombă calorică. Reține apa în țesuturi și obligă inima și vasele de sânge să lucreze intens într-o zi care deja a fost încinsă de caniculă. Vă garantez că această suprasolicitare nu este chiar ceea ce își dorește organismul într-o zi fierbinte de vară„, atrage atenţia dr Răzvan Vintilescu, medic de familie.
Combinaţii alimentare recomandate vara: „Corpul vostru vă va mulțumi cu o digestie calmă„
Soluţia în acest caz este foarte simplă. Renunţă la combinaţia brânză cu roşii în favoarea combinaţiei roşii cu ardei. Roşiile este bine să fie consumate singure. La fel şi castraveţii, care asigură un aport de hidratare.
Citeste si Vlad Ciurea dezvăluie singura legumă pe care o evită complet: „Îmi provoacă arsuri la stomac”
„Roșiile se pot bucura singure de beneficiile vitaminei C și ale licopenului, fără să deranjeze lactatele, care și ele preferă să fie digerate separat. Brânza e mai bine să fie consumată în combinație cu legume mai puțin acide, cum ar fi ardeii, iar castravetele să fie savurat separat pentru o hidratare discretă între mese.
Dacă vă încumetați să mâncați așa ceva la prânz, pe caniculă, vă asigur că veți experimenta ce înseamnă să transformați o zi toridă de vară într-un veritabil câmp de bătălie gastroenterologic. Mâncați simplu și separat, corpul vostru vă va mulțumi cu o digestie calmă„, a mai explicat medicul.