Alimentul de lux este vândut restaurantelor de top din Italia și din ce în ce mai mulţi români se ocupă cu recoltarea lor. Marian, din Iași, a început totul ca un hobby, dar acum face bani buni din asta.
Citește și: Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
„Fiecare trufar are obligația de a avea doi căței în pădure, să nu folosească instrumente de distrugere a faunei și a ecosistemului. De obicei cățeii fac totul, ei o detectează, ei o recoltează.
Săptămânal se schimbă prețul în funcție calitate și de cerere și ofertă, în vară sunt prețuri moderate, normale, undeva pe la 100 de euro kilogramul, iar toamna când se schimbă calitatea se duce undeva la 300 de euro, maxim 350 de euro trufa„, a declarat Marian Gorgioaia, culegător autorizat, potrivit Observatornews.ro.
Un kilogram de trufe a fost vândut cu un preț mediu de 181 de lei pe kilogram, cu 54 de lei mai mult față de anul trecut, când recolta a fost mai mică. Cele mai multe trufe din România ajung în Italia, acolo unde sunt foarte apreciate de bucătari.
„Anul trecut am reușit să vindem 3.500 de kg de trufe la un preț mediu de 127 de lei, probabil este o legătură, ca și orice recoltă ține de factorii de mediu. Anul acesta a început din primăvară, au fost ploi destul de abundente, a fost căldură, au fost ploile din luna iunie care au favorizat dezvoltarea trufelor„, a explicat Gabriel Doncean, Direcția Silvică Iași, despre alimentul de lux.