- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Angajații români și-au luat concedii medicale pe bandă rulantă: peste 8 milioane de concedii medicale au fost acordate anul trecut

03 Jul, 19:47 • Stefan Simion
Românii sunt unii dintre cei mai ”bolnăvicioși” angajați, la nivel european. Anul trecut, au fost eliberate nu mai puțin de 8,3 milioane de concedii medicale, iar suma decontată pentru acestea a fost de aproape 6 miliarde de lei.
Angajații români și-au luat concedii medicale pe bandă rulantă: peste 8 milioane de concedii medicale au fost acordate anul trecut

Angajații români rămân la cote foarte ridicate în privința modului în care apelează la concediile medicale. Și în 2022, numărul de concedii medicale a fost unul impresionant. Nu mai puțin de 8.3 milioane de concedii medicale au fost întocmite, pentru acestea fiind decontată o sumă uriașă, 5.9 miliarde de lei.

”Conform Raportului de activitate al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2022, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din anul 2021, aproximativ 8,4 milioane de documente”, se arată în comunicatul emis de Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, citat de

Citește și  Orașul care se confruntă cu o problemă majoră! Activitățile din aer liber au fost suspendate pentru …

Modul în care se raportează românii față de concediile medicale se menține la cote îngrijorătoare. Pentru al doilea an consecutiv, numărul concediilor medicale luate de angajații români depășește pragul de 8,3 milioane, cu mențiunea că 2021 a fost un an care a fost afectat în totalitate  de pandemia de Covid, ceea ce a justificat numărul mare de concedii medicale. În schimb, în 2022, trendul s-a menținut, ceea ce se întâmplă și în acest an.

Doar în primul trimestru din 2023, s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, perspectiva fiind aceea de a se atinge, din nou, un prag de minim 8 milioane de concedii medicale. fiind cunoscut faptul că multe dintre concediile medicale sunt solicitate de români în ultimul trimestru al anului.

Citește și O româncă și-a transformat avionul în casă! Proiectul său „Just A Plane House” a devenit viral …

Până acum, în primul trimestru din acest an,  valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei. Iar în acest caz, decontarea până la finalul anului este de așteptat să depășească substanțial suma de 6 miliarde de lei, corespunzătoare lui 2022.

Concedii medicale, luate la puricat

Cum, din 2021, verificarea modului în care sunt acordate concediile medicale a devenit mai drastică, situația arată că problemele de sănătate ale angajaților români sunt din ce din ce mai multe, concediile medicale ”aranjate” fiind greu de obținut, în acest caz.

”Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii. Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical:înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală”, se mai precizează în comunicatul CNAS.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult