- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Anunț important pentru toți românii! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face schimbări radicale la plafonarea facturilor

14 Mar, 23:15 • Cornel Ghimeșan
Prețurile energiei au scăzut, însă facturile românilor sunt aceleași. Plafoanele existente la gaze și electricitate nu se mai schimbă.
Anunț important pentru toți românii! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face schimbări radicale la plafonarea facturilor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că începând cu 2025 doar românii aflați în categoriile vulnerabile vor beneficia de plafonare.

„Scenariul de bază este să nu umblăm la plafoane. Furnizorii oricum facturează sub plafon. E o piaţă totuşi competitivă. De câte ori ajustăm plafoanele toţi furnizorii trebuie să-şi modifice sistemele informatice. Asta înseamnă că pot genera erori”, a declarat Sebastian Burduja.

Plafoanele din prezent vor rămâne în vigoare. Mai exact, 31 de bani pe kWh la gaze şi 68, 80 de bani, respectiv 1,3 lei pe kWh la energie, plătite în funcţie de cât consumăm. În momentul de față furnizorii facturează sub tariful de 31 de bani pe kWh.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face schimbări radicale la plafonarea facturilor

Prețurile nu scad sub plafonul de 1,3 lei pe kWh, dacă vorbim de cei care consumă peste 255 kw/h pe lună.

Citește și Marius Budăi confirmă ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la alimente. „E o veste bună pentru toți românii”

„Preţurile la energie electrică sunt mai mari decât preţurile pe care le plătesc consumatorii. Este prea devreme să acţionăm cu privire la scăderea plafoanelor”, a explicat, Corneliu Bodea de la Centrul Român de Energie.

Directoarea ACUE, Dana Dărăban, spune că „oamenii care intră în aceste două plafoane, 0.68 şi 0.80, şi sunt în jur de 7 milioane, nu vor suferi nicio modificare”.

Schema de plafonare care există în prezent se va aplica până în martie 2025. După ce va expira, Ministerul Energiei are în plan să facă în așa fel încât doar românii vulnerabili să mai beneficieze.

Cei care sunt nemulumiți de facturile plătite sunt sfătuiți să schimbe furnizorul.

Citește și Programul Electric Up 2: Ministerul Energiei a publicat Ghidul pentru beneficiari. Valoarea finanțării nerambursabile crește 150.000 euro

„Dacă veţi constata că furnizorul vă facturează la nivelul maxim vi-l puteţi schimba foarte uşor pe site-ul ANRE. Să meargă înspre acei furnizori care oferă preţurile cele mai bune şi categoric sub plafon”, a mai precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Directoarea ACUE recomandă tuturor să se uite la preț atunci când semnează.

Însă, Ministerul se gândește să modifice mecanismul de achiziție centralizată a energiei prin care furnizorul poate să cumpere energie la preț plafonat de la producător. Urmează ca aceste schimbări să fie puse curând în transparență decizională și să se aplice începând cu lunile aprilie sau mai.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult