Apa îmbuteliată într-o sticlă de plastic lăsată în mașina expusă la căldură pentru o perioadă lungă poate fi periculoasă pentru organism, deoarece pot exista microbi, substanțe chimice și microplastice.
Când deschizi o sticlă de apă, introduci microbi din gură, din mâini sau chiar din aerul din jur. În momentul în care este ţinută mai mult timp într-o maşină încălzită, la soare, microorganismele din recipient găsesc un mediu perfect pentru a se înmulţi, potrivit New York Times.
Unii microbi, cum ar fi Staphylococcus aureus, sunt cunoscuți pentru faptul că provoacă intoxicații alimentare dacă se înmulțesc în sticlă. Chiar dacă cercetările nu confirmă în mod constant riscul de infecție, se recomandă totuși prudență.
Recipientele din plastic sunt fabricate din PET (polietilen tereftalat). Căldura și razele UV pot elibera din acest plastic compuși chimici precum fenoli (inclusiv BPA) și ftalați, substanțe care perturbă funcția hormonală, iar siguranța lor este încă dezbătută.
Chiar dacă nu este ținută la căldură, apa îmbuteliată conține fragmente minuscule de plastic, iar expunerea prelungită la soare sau în mașină exacerbează acest fenomen, deoarece razele UV fragmentează plasticul și cresc prezența microplasticelor în apă.
Experții recomandă să nu consumăm apă dintr-o stică începută și lăsată în căldură, indiferent de materialul din care este fabricată. Pentru a transporta apa în condiții bune, cel mai bine este să optați pentru o sticlă din oțel inoxidabil sau sticlă.