- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Austriacul, care a sesizat potențial pe piața românească, face bani cu sacul din toate colțurile Europei

11 Sep, 20:45 • Constantin Cristina
Austriacul Clemens Petschnikar s-a îmbogățit pe teritoriul românesc, după ce a sesizat potențialul fantastic pe piața locală de a se transforma într-un hub de business care să atragă jucători din toate colțurile Europei.
Austriacul, care a sesizat potențial pe piața românească, face bani cu sacul din toate colțurile Europei

Încă de la prima sa vizită în România, în deceniul al nouălea al secolului trecut, austriacul Clemens Petschnikar a recunoscut potențialul pieței locale de a deveni un centru de afaceri atractiv pentru investitori din toată Europa și nu numai. Din acest motiv, a hotărât să se stabilească aici și să contribuie la această transformare. După ce a acumulat o experiență diversificată în conducerea corporațiilor, România nu doar că i-a devenit țara adoptivă, ci și obiectivul său ca antreprenor. Așa a luat naștere grupul Square 7 Properties, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de centre comerciale din România, a precizat businessmagazin.ro.

Citește și: Florin Dumitrescu, vacanță cu familia într-o locație pitorească. Cât costă o noapte de cazare la pensiunea aleasă de celebrul bucătar

Austriacul, care a sesizat potențial pe piața românească, face bani cu sacul din toate colțurile Europei

„Am venit în România la finalul anilor ’90, când am fost recrutat pentru rolul de CEO al Billa. Au fost nişte ani cu multe provocări, dar am realizat şi potenţialul fantastic al acestei pieţe aflate atunci la început de drum. Mi-a plăcut ţara foarte mult şi am decis să rămân aici, dând curs şi altor propuneri, precum cea de a conduce Unirea Shopping Center sau de a prelua rolul de CEO al Artima. Am intuit creşeterea cererii de spaţii moderne comerciale precum şi nevoia unui jucător profesionist care să ofere servicii integrate: dezvoltare, administrare şi mentenanţă imobiliară. Aşa a apărut grupul Square 7”, povestește austriacul Clemens Petschnikar, fondator şi CEO al Square 7 Properties, care a închis anul 2022, la nivel de grup, cu o cifră de afaceri de 5,1 milioane de euro.

Cu o prezență solidă pe piața românească timp de două decenii, grupul austriac este compus din 35 de angajați și cuprinde trei companii distincte: Square 7 Properties, Squarebox și Switchboard.

Square 7 Properties reprezintă entitatea specializată în dezvoltarea imobiliară. Aceasta supervizează întregul ciclu de dezvoltare al proiectului, începând cu analiza și cercetarea pieței, continuând cu identificarea și achiziționarea terenurilor potrivite, proiectarea și obținerea autorizațiilor, gestionarea construcției, configurarea mixului de chiriași și coordonarea procesului de închiriere, până la predarea finală a proprietății către investitori și chiriașii acestora. De asemenea, Square 7 Properties este partenerul oficial pentru România al fondului de investiții belgian Mitiska REIM.

Austriacul Clemens Petschnikar
Austriacul Clemens Petschnikar

Colaborarea dintre cele două entități a contribuit la crearea unuia dintre cei mai dinamici jucători de pe piața de retail din România, cu un portofoliu de 25 de parcuri de retail, cu o suprafață totală de 142.000 de metri pătrați.

„Modelul de business al parcurilor de retail are ca atuuri ancorele de food, locurile de parcare în aer liber şi accesul direct în magazine. Modelul este mult mai eficient decât cel al mallurilor, implicând costuri semnificativ mai mici de dezvoltare. Acest model şi-a dovedit rezilienţa pe durata pandemiei, fiind mai puţin afectat de restricţii”, susţin rerprezentanţii Square 7.

Squarebox este firma specializată în gestionarea activelor imobiliare (property management) și oferă o gamă variată de servicii, cum ar fi contabilitatea și administrarea SPV (vehicule cu scop special), reprezentarea proprietarului în fața autorităților, planificarea, raportarea și controlul financiar, gestionarea trezoreriei și operațiunilor bancare, structurarea finanțării proiectului imobiliar și gestionarea relațiilor cu chiriașii.

Switchboard este o companie specializată în servicii de întreținere a activelor imobiliare (facility management), inclusiv întreținerea, reparațiile și curățenia.

Grupul are o prezență extinsă în 24 de localități din România, cu centre comerciale ancorate de Lidl sau Kaufland, cum ar fi Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brăila, București (cu două centre – Mihai Bravu & Pipera Plaza), Buzău, Câmpina, Caransebeș, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Iași, Medgidia, Mediaș, Mioveni, Odorheiu Secuiesc, Pașcani, Ploiești, Reșița, Sighetu Marmației, Slatina, Slobozia, Târgu Mureș și Tulcea.

Alte articole: Câți bani câștigă o animatoare la hotel, în Ibiza. Iată cum arată oferta de angajare pentru românce