Un aliment special reduce riscul de cancer de colon, iar oamenii trebuie să consume o cantitate destul de mică pentru a se bucura de beneficiile acestuia.
Cercetătorii de la UConn School of Medicine au descoperit că oamenii care consumă nuci constant pot reduce riscul de apariție a cancerului colorectal, datorită unei substanțe produse în intestin în urma digestiei acestora.
Echipa condusă de dr. Daniel W. Rosenberg a lucrat cu 39 de participanți între 40 și 65 de ani, care au renunțat la alimente care conțin ellagitannine, compuși polifenolici regăsiți în fructe precum rodia sau zmeura, dar și în nuci.
Citește și : Sfaturi pentru longevitate, dieta minune: „O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani”
Timp de trei săptămâni, aceștia au consumat zilnic porții bine stabilite de nuci, în cadrul unei diete controlate. După această perioadă, participanții au trecut printr-o colonoscopie, iar rezultatele au fost clare.
Cei care prezentau niveluri ridicate de urolitină A, o substanță produsă în intestin din ellagitannine, aveau markeri inflamatori reduși în mod semnificativ, iar țesuturile analizate arătau o scădere a proteinelor asociate formării polipilor precanceroși.
Citește și : Ciocolata cu vată de zahăr, noua senzație pe Internet. Cum se prepară ‘Angel Hair Chocolate’
Studiul, publicat în Cancer Prevention Research, arată că urolitina A este produsă de microbiomul intestinal în urma digestiei polifenolilor din nuci. Substanța are proprietăți antiinflamatoare dovedite și influențează activitatea unor proteine implicate în apariția și progresia cancerului de colon, arată Exquis.
Printre rezultatele remarcabile se numără: