Dieta pentru persoanele de 50 de ani. Încetinirea îmbătrânirii este visul tuturor celor al căror scop este să trăiască mai mult și să o facă în cel mai bun mod posibil. Din acest motiv, mulți oameni caută formule magice pentru a realiza acest lucru. Din păcate, nu există un remediu supranatural pentru asta, dar există anumite aspecte și obiceiuri pe care le putem schimba în viața noastră pentru a obține o viață lungă și plină.
Biologul molecular și profesor de genetică la Universitatea Harvard, David Sinclair, este unul dintre cei mai mari oameni de știință din lume în cercetarea îmbătrânirii și longevității. La 55 de ani, este deja cunoscut în întreaga lume pentru cercetările sale. Aflăm care sunt aceste obiceiuri prin care devenim mai longevivi, în continuarea articolului.
Dieta pentru o bătrânețe sănătoasă. Cercetătorii au descoperit alimentele care trebuie consumate
În podcastul lui Lewis Howes, Sinclair susține că unul dintre aspectele cheie ale trăirii mai lungi și încetinirii îmbătrânirii este activarea genelor longevității. Practic, ceva ce mulți oameni trec cu vederea pentru că nici măcar nu știu ce este. Expertul explică că aceste gene nu „opresc” în mod magic îmbătrânirea, dar activează procesele de reparare celulară care corectează deteriorarea și mențin funcția celulară mai mult timp:
„Avem gene în corpul nostru care ne protejează împotriva daunelor și ne mențin tineri. Printre acestea se numără sirtuinele, care pot fi activate de condiții stresante precum postul, exercițiile fizice intense sau expunerea la frig. Prin urmare, a nu mânca în anumite ore ale zilei sau chiar reducerea aportului caloric în general activează această rețea genetică de supraviețuire.
Expertul asigură că, pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul nostru încetinește și, prin urmare, nu mai are nevoie de atâtea calorii ca atunci când eram tineri:”Motivul pentru care postul, exercițiile fizice și alți factori de stres moderat funcționează este pentru că activează programele de supraviețuire în organism. Aceste programe repară ADN-ul, reduc inflamația, îmbunătățesc metabolismul și, în cele din urmă, încetinesc îmbătrânirea. Dorim ca organismul să intre în modul de supraviețuire. Aceasta activează apărarea internă care luptă împotriva îmbătrânirii și a bolilor.”
Una dintre cele mai importante este cea publicată în revista științifică Metabolism Clinical and Experimental. Aceasta afirmă că persoanele care au mâncat o masă pe zi au avut scădere în greutate și îmbunătățiri ale profilurilor de colesterol (scăderea LDL și creșterea HDL). Deși acestea nu au avut efecte adverse semnificative asupra sănătății generale, unii participanți au raportat o foame crescută și niveluri mai ridicate de cortizol (stres), mai ales la început.
Prin urmare, este important să vă cunoașteți întotdeauna condiția fizică și să consultați un profesionist din domeniul sănătății, înainte de a implementa orice nou obicei ca acesta, de o singură masă pe zi. Alte obiceiuri pe care expertul le subliniază că sunt esențiale ar fi evitarea fumatului, angajarea în exerciții de mare intensitate, expunerea moderată la frig și căldură și odihnă adecvată, conform lavanguardia.com.
Mihaela Bilic, secretul care te ajută să nu te îngrași, chiar dacă mănânci cozonac în fiecare zi. Trucul simplu de care trebuie să ții cont la dieta zilnică
Cozonacul este nelipsit de sărbătorile pascale, iar românii încă au pe mese acest desert tradițional. Unii se bucură de aroma sa inconfundabilă, în timp ce alții se gândesc dacă să mai mănânce sau nu, de teama unor kilograme in plus. În acest context, nutriționista Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să facem pentru a ne bucura de gustul său unic fără a lua în greutate.
Grupa de sânge care aduce un risc mult mai mare de a face ulcer sau alte probleme digestive. Dieta alimentară este foarte importantă
Mihaela Bilic este una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România, iar de fiecare dată când are ocazia, specialista le oferă urmăritorilor de pe rețelele de socializare sfaturi prețioase pentru un stil de viață cât mai sănătos. Printre altele, aceasta a vorbit și despre consumul cozonacului, un desert aflat pe mesele românilor în prezent.
„Zahărul îngrașă mai mult decât caloriile pe care le conține. Acele calorii care vin din zahăr se transformă preferențial în grăsime și schimbă tot metabolismul spre sinteza de grăsimi. Deci este un efectiv un ajutor în procesul de îngrășare. Mânănci o friptură de 100 de calorii slăbești, mânanci 100 de calorii dintr-un produs dulce, nu slăbești, cu toate că e tot 100”, a spus Mihaela Bilic.
În același timp, potrivit cunoscutei nutriționiste, o felie de cozonac este suficientă. Alături de o cană de lapte, acest desert se poate transforma într-o gustare echilbrată sau într-un mic dejun festiv. Laptele are proteine, dar și grăsimi care încetinesc absorbția zahărului și reduc impactul asupra glicemiei.
„Puneți lângă ea o cană cu lapte și aveți meniul ideal pentru o gustare sau un mic dejun de sărbători. Folosiți fructele proaspete pe post de desert, sunt o diversiune binevenită într-un meniu plin de produse grase și greu de digerat. Aduc prospețime, aromă, apă și multe fibre, cât să ușureze digestia.
Dacă consistența lor crocantă nu vă satisface, aveți ca variantă înghețata, un desert cremos. Și dacă nu puteți rezista unei felii de tort ispititoare, țineți cont că desertul mâncat la finalul unei mese îngrașă mai puțin decât atunci când îl mâncăm pe burta goală.”, a mai adăugat specialista în nutriție.