- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Care sunt taxele și comisioanele dacă schimbi Bitcoin în dolari. Prețul celei mai mari criptomonede, un nou maxim istoric

14 Mar, 13:05 • stefan.vlad
Care sunt taxele și comisioanele dacă schimbi Bitcoin în dolari. Cea mai mare criptomonedă din lume a depășit 72.000 de dolari, un nou maxim istoric. Pe lângă comisioanele percepute de platformele de schimb crypto, românii trebuie să plătească și taxe statului pentru veniturile obținute din tranzacțiile cu monede virtuale.
Care sunt taxele și comisioanele dacă schimbi Bitcoin în dolari. Prețul celei mai mari criptomonede, un nou maxim istoric

Care sunt taxele și comisioanele dacă schimbi Bitcoin în dolari. Aplicația fintech britanică Revolut și exchange-ul românesc Tradesilvania susțin că este simplu să faci acest lucru, dar e bine de știut că utilizatorii trebuie să plătească și unele comisioane.

Citește și: Bitcoin bate record după record! Cât timp își va continua ascensiunea moneda virtuală

Care sunt taxele și comisioanele dacă schimbi Bitcoin în dolari

Durata schimbului poate varia între câteva secunde și câteva minute, indiferent dacă este vorba de USD, EUR sau RON. „Utilizatorul poate alimenta portofelul BTC în doar câteva minute și poate converti criptomonedele în bani aproape instantaneu. Fondurile pot fi retrase în contul bancar sau reinvestite în alte criptomonede.

În mod similar, pentru a cumpăra Bitcoin sau alte criptomonede, utilizatorul poate alimenta contul de tranzacționare prin card, transfer bancar sau numerar și apoi poate cumpăra criptomonedele dorite prin intermediul platformei web sau aplicației mobile. Acestea pot fi vândute oricând în viitor, iar suma rezultată poate fi retrasă în contul bancar”, susține antreprenorul Răzvan Moldovan, co-fondator Tradesilvania, potrivit Startupcafe.ro.

Pentru un român care deține un BTC pe Revolut, procesul este asemănător celui pentru schimbul valutar. „Tranzacția poate fi făcută din secțiunea Cripto din aplicație, selectând tokenul pe care clientul vrea să îl schimbe și alegând moneda fiat pe care vrea să o primească (de exemplu, să vândă BTC pentru RON). Clientul vede direct în aplicație și comisionul aplicat pentru tranzacție, înainte de o accepta”, conform aplicației financiare.

Există și un comision care se aplică pentru schimbul de criptomonede și care depinde de dimensiunea ordinului și de istoricul de tranzacționare. Spre exemplu, în cazul Tradesilvania, costurile pot varia între 0,1% și 0,65% din valoarea ordinului pentru tranzacții spot.

Pentru ordine mari (peste 30.000 EUR), comisionul poate fi chiar și 0% prin serviciul dedicat OTC (over the counter)”, spune Răzvan Moldovan, co-fondatorul platformei.

În cazul Revolut, comisioanele pentru acest tip de tranzacție sunt următoarele (diferențiate în funcție de planul deținut): Standard – 1,49% (minimum fee 5,99 lei), Plus – 1,49% (minimum fee 5,99 lei), Premium – 0,99% (nu există comision minim), Metal – 0,99% (nu există comision minim), Ultra – 0,49%.

Se aplică și comision pentru depășirea limitei de utilizare rezonabilă pentru toate schimburile făcute în aplicație. Asta înseamnă că un client poate să beneficieze de schimburi valutare necomisionate pentru tranzacțiile de tipul schimb valutar, cripto și mărfuri (ca sumă totală a schimburilor făcute) până la valoarea de  1.000 EUR (5.000 RON) pentru Standard și până la 3.000 EUR (15.000 RON) pentru clienții Plus. 

După depășirea limitei, se percepe un comision de 1% pentru planul Standard și 0,5% pentru Plus, suplimentar față de comisioanele pentru schimburile efectuate în weekend sau alte taxe percepute. Nu se aplică limite planurilor Premium, Metal și Ultra”, potrivit aplicației financiare.