- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât au ajuns să coste cartofii din recolta 2023. Cererea este prea mică, iar producătorii sunt disperați

14 Nov, 14:38 • Cornel Ghimeșan
Producătorii de cartofi sunt disperați din cauza diminuării cererii de pe piață. Prețul acestora nu mai acoperă cheltuielile asociate cultivării, iar tot mai mulți oameni renunță la cultivarea acestui produs la nivel macro.
Cât au ajuns să coste cartofii din recolta 2023. Cererea este prea mică, iar producătorii sunt disperați

Cum arată prețul cartofilor din recolta din 2023 achiziționați direct de la fermieri. Aceștia se confruntă cu provocări din cauza cererii reduse pentru cartofii de consum. Chiar dacă producătorii din Harghita au obținut recolte bune în acest an, prețul nu este unul satisfăcător. Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a explicat că piața întâmpină dificultăți, iar cererea pentru cartofii de consum este destul de limitată. Prețul la producători variază între 1 leu și 1,7 lei/kg pentru un kilogram de cartofi.

Citește și: Protest la Metrorex. Angajații amenință cu greva generală, după anunțul despre eliminarea primelor și a bonurilor de masă

În cazul producătorilor care au contracte cu marile rețele de magazine, aceștia vând cartofii la un preț de 1,35 lei/kg, incluzând și ambalarea. Cu toate acestea, prețul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.

Romfeld Zsolt observă că cererea redusă se datorează schimbărilor în obiceiurile de consum ale oamenilor. Consumatorii preferă să achiziționeze cantități mici, doar cât au nevoie, renunțând la practica depozitării cartofilor pentru iarnă, cum se obișnuia în trecut.

„Obiceiurile de consum s-a schimbat. Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piaţă, consumatorii s-au limitat la cantităţile zilnice şi pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară. E şi mult mai comod şi cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianţii iau cantităţile tot pe termen scurt, cât e vandabil”, a explicat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că, în această perioadă, producătorii îşi fac calcule ce suprafeţe să cultive în primăvara anului viitor.

„În momentul actual se fac iarăşi calcule pentru suprafeţele care urmează să fie înfiinţate în primăvara anului 2024. Calculele se fac în funcţie de cererea actuală şi posibilităţile de anul viitor, având în vedere şi preţurile de imputuri, fiecare trebuie să facă devize tehnologice, devize privind calculul preţurilor, deci oamenii caută motivare ca să producă mai departe”, a precizat şeful Direcţiei Agricole Harghita.

El consideră că prețul pe kilogram al cartofilor este redus, luând în considerare cheltuielile asociate înființării culturii în anul 2024, și este de părere că un preț corect ar trebui să fie de 2 lei/kg.

Suprafața cultivată cu cartofi în Harghita a fost aproape de 7.000 de hectare, din care 4.500 de hectare au fost destinate cartofilor pentru piață, iar restul au fost cultivate în gospodării individuale și pe suprafețe mai mici.

Producția a fost considerată satisfăcătoare de către specialiști, cu o medie de 22 de tone la hectar, dar au existat și vârfuri de 40 de tone la hectar.

În ultimii ani, suprafața destinată cultivării cartofilor în județul Harghita a înregistrat o scădere constantă, deoarece producătorii mici au preferat să cultive doar pentru consumul propriu, observând că această cultură nu este rentabilă pe suprafețe reduse.

Citește și: Noua Lege a Pensiilor intră la vot în Senat. Care va fi noua formulă de calcul și e prevede acest proiect!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult