- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a Pensiilor intră la vot în Senat. Care va fi noua formulă de calcul și e prevede acest proiect!

14 Nov, 13:02 • Oprea Alina
După acordul din Coaliție, Proiectul de lege al pensiilor intră la vot în Senat. Aceasta prevede o nouă formulă de calcul, venind, totodată, cu multiple beneficii și noi informații care au în vedere toți cetățenii români!
Noua Lege a Pensiilor intră la vot în Senat. Care va fi noua formulă de calcul și e prevede acest proiect!

În decursulzilei de marți, 14 noiembrie 2023, va intra la vot Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, în procedură de urgență, potrivit programului de lucru al forului legislativ. Acesta urmează să fie dezbătut în comisia de specialitate pentru raport. Totodată, va intra în plen la vot, începând cu ora 17:00. În decursul zilei de luni, PSD și PNL au dezbătut această lege din punct de vedere al neînțelegerilor.

Legea Pensiilor reprezintă un subiect foarte discutat în ședințele din Guvern, acesta fiind disuctat, inclusiv, în ședința coaliției de luni, unde au fost clarificate sursele de finanțare, potrivit liderilor coaliției. Totodată, PSD și PNL au afirmat că după ședință că proiectul intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susținut de întreaga coaliție.

Decizia referitoare pensiilor intră la vot în Senat!
Decizia referitoare pensiilor intră la vot în Senat!

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a anunțat în decursul ședinței coaliției de luni, că în legea bugetului pentru anul 2024, prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației. Mai mult decât atât, președintele liberalilor a insistat asupra faptului că, în proiectul de buget pentru anul ce urmează, trebuie să fie prevăzută continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocaţi celor trei mari linii de finanţare – Programul Naţional „Anghel Saligny”, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi proiectele derulate prin Compania Naţional de Investiţii (CNI).

Este foarte important de precizat că unele dintre decizii au fost luate, iar acestea au în vedere ceea ce Premierul Marcel Ciolacu și Președintele PNL, Nicolae Ciucă, au decis. Astfel, se dorește clarificarea tuturor aspectelor legatede legea pensuulor, inclusiv cele referitoare la finanțare, dar și combaterea imediată a evaziunii fiscale  și creșterea încasărilor la buget.

Ai putea fi interesat și de: Ultimele declarații ale lui Marcel Ciolacu privind pensiile românilor! „Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate”

Ce prevede Noua Lege a Pensiilor

Anul viitor după cum a anunțat și Ministrul Muncii, vor fi două majorări ale pensiilor, prima fiind la data de 1 ianuarie 2024, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației, iar a doua va fi în septembrie 2024, după recalculare, în care trei milioane de pensii, aproximativ, vor fi majorate.

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi.”, a comunicat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Digi24.

Proiectul de lege al pensiilor intră la vot!
Proiectul de lege al pensiilor intră la vot!

„Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie. Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari.”, a adăugat Ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Principiile de bază și formula de calcul

  • Contributivitate
  • Stabilitate în câmpul muncii
  • Echitate
  • Solidaritate

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

Pensia = VPR x numărul total de puncte Numărul total de puncte reprezintă numărul de puncte contributive, numărul de puncte necontributive și numărul de puncte de stabilitate. VPR = VPP/25 VPR – valoarea punctului de referință. VPP – valoarea punctului de pensie

  • Toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul.
  • Nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul aflat în plată.

Tipuri de pensie pe care le prevede legea

  • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv
  • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat, mediu) care vor fi redefinite: – gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută; – gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial; – gradul III – deficiența funcțională medie și capacitate de autoservire păstrată;
  • Pensia anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. (*) Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24%, față de 30% cât este în prezent. (*)
  • Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă etc. Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

Condițiile de muncă speciale

  • S-a propus acordarea unui număr de puncte fix, de respectiv 0,25 pct. și 0,50 pct. pentru fiecare an realizat în condiții deosebite și respectiv speciale de muncă.
  • Reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.
  • Se menține acordarea sporului de grupă de 6 luni pentru fiecare an realizat în condiții speciale de muncă și de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite de muncă.

Normalizarea condițiilor de muncă

  • Locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiții speciale/deosebite se mențin până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2035.
  • S-a revizuit lista unităților care cuprind activitățile încadrate în condiții speciale de muncă: din 147 de unități au rămas 48.
  • S-au eliminat unele funcții artistice: jongleri, clovni, cascadori, dansatori, călăreți de circ, dresor de animale din categoria condițiilor speciale.

Ai putea fi interesat și de: Noua Lege a Pensiilor. Beneficiile pe care foarte mulți români le vor pierde după aplicarea acesteia!