- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât costă un kit de supraviețuire în caz de cutremur. Iată cum să te protejezi în situații de urgență

30 Jul, 18:13 • Cornel Ghimeșan
De fiecare dată când are loc un cutremur, oamenii își îndreaptă atenția către trusele de supraviețuire și vor să afle cât costă, ce conțin și cum se folosesc.
Cât costă un kit de supraviețuire în caz de cutremur. Iată cum să te protejezi în situații de urgență

Așadar, e important de știut că un astfel de kit de supraviețuire ar trebui să existe în orice casă. De asemenea, fiecare familie ar trebui să stabilească exact ce să facă în caz de cutremur în locuința sa.

Citește și CNAB, sfaturi de aur pentru pasagerii care călătoresc cu avionul. Cum să călătorești corect în cele mai catastrofale luni ale anului

Acel kit de supraviețuire e menit să fie de ajutor circa 3-5 zile. Produsele din trusă ar trebui verificate la aproximativ șase luni ca să nu expire.

Ce conține kitul de supraviețuire în caz de cutremur

  • Apă. Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi. Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.
  • Alimente. Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. Mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul), alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiţi de secară, dulceaţă, sucuri, cafea, ceai. După caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc. Dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora.
  • Îmbrăcăminte, încălțăminte. Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp.De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.
  • Sac de dormit sau 2 pături călduroase pentru fiecare persoană.
  • Trusă de prim ajutor – Medicamentele personale şi reţete, analgezice, antiseptice, la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
  • Aparate utile – aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanternă/persoană şi baterii de schimb, un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte), un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar.
  • Articole de igienă – Hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie, articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene, etc.
  • Acte personale – Carte de identitate, carnete de asigurări medicale, bani, numere de telefon importante
    Planul familiei în caz de urgență: Este un document de o pagină, care trebuie descărcat și tipărit.

Citește și Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Sfaturile utile pe care ar trebui să le știe oricine

„Un astfel de rucsac de urgenţă ne-ar ajuta să supravieţuim pentru 3-5 zile, după un cutremur major, dacă fiecare familie l-ar pregăti, spun cei de la DSU. Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la şase luni) pentru că pot expira”, arată site-ul fiipregatit.ro.

Ce preț are un kit de supraviețuire

Daniel Timofte, proprietarul unui magazin specializat în comercializarea kiturilor și produselor pentru situații de urgență, spune că pregătirea sau cumpărarea unui astfel de rucsac pentru situații de urgență e foarte importantă. A început această afacere în 2020, iar volumul de comenzi e de circa 10-15 pe zi.

„E un proiect pe care l-am început de la o nevoie personală. Ulterior, ne-am dat seama că e complicat pentru cineva să facă un kit compact cu toate cele necesare. Reușești să aduni mare parte din cele necesare din gospodărie, dar problema a apărut la produsele clasice, precum mâncarea și apa. Nu mai era un rucsac, era un troler cu un bax de apă după el. Și așa am conceput un kit practic, care poate fi luat oriunde”, a mai precizat Daniel Timofte, potrivit economica.net.

Un kit de supraviețuire în caz de cutremur, de care se pot folosi patru persoane, are un preț de 630 de lei. Pentru o singură persoană costă 300 de lei.

Ce să faceți în caz de cutremur. Recomandările ISU

  • Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • Nu alergați în stradă.
  • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult