- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Sfaturile utile pe care ar trebui să le știe oricine

26 Jul, 21:46 • stefan.vlad
Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Temperaturile extrem de ridicate din termometre ne cam dau bătăi de cap în această perioadă, mai ales celor care nu acasă dispozitive care fac răcoare. Mai jos vă prezentăm niște trucuri utile, pe care ar trebui să le știe toată lumea, indiferent că au sau nu aer condiționat.
Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Sfaturile utile pe care ar trebui să le știe oricine

Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat. Valurile de căldură extremă care au lovit Europa şi SUA în luna iulie ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice din ce în ce mai puternice, cauzate de om, arată un studiu științific.

Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a făcut, de asemenea, ca valul de căldură care a afectat mai multe regiuni ale Chinei să fie de cel puțin 50 de ori mai probabil, mai transmit specialiștii. Schimbările climatice au dus la situaţia în care valurile de căldură sunt acum cu 2,5 °C mai ridicate în Europa, cu 2 °C în America de Nord și cu 1°C în China, mai arată studiul. Aproape toate ţările sunt nepregătite pentru valurile de caniculă mortală, avertizează experții.

Citește și: Cum să te protejezi pe vreme de caniculă. Medicul Radu Țincu spulberă miturile: „Este greșit să nu bei apă rece. Chiar se recomandă”

Cum să îți răcorești locuința fără aer condiționat

Umple un bol cu gheață și poziționează-l în fața unui ventilator mare ca aerul să fie mai rece și mai umed. Din șirul de metode de răcire a camerei acesta este, probabil, unul dintre cele mai simple și istețe, potrivit lovedeco. Însă, dacă nu ai nici ventilator, vezi mai jos ce te va ajuta să menții locuința mai răcoroasă:

  • Ține jaluzelele închise
  • Investește în draperii black-out
  • Ține ușile deschise și lasă aerul să circule
  • Schimbă cearșafurile și fii atent la materiale
  • Lasă aerul nopții să între în casă
  • Dacă stai la curte, abandonează cuptorul de la aragaz în favoarea grătarului
  • Renunță la becurile incandescente

Canicula aduce profit în România

Temperaturile extrem de mari au făcut ca vânzările de aparate de aer condiționat să ajungă acum, în primele 7 luni ale anului, la un nivel dublu față de aceeași perioadă din 2022. Prețul mediu pentru aparatele de aer condiționat variază între 1.500 și 2.500 de lei, iar cele mai multe produse sunt achiziționate, în medie, cu circa 1.700 de lei, conform evoMAG.

Canicula nu pare să plece prea curând din țările din sudul Europei, motiv pentru care oamenii s-au grăbit să cumpere ventilatoare și au investit chiar și în aparate de aer condiționat pentru a se răcori, transmite Reuters. Mulți sud-europeni optează pentru ventilatoare care sunt mai ușor de instalat.

Mai exact, conform sursei citate, un ventilator de tavan cu un preț de 139,95 euro se numără printre primele zece cele mai vândute aparate electrocasnice pe pagina web a Amazon Spain, în timp ce în Italia un aparat de aer condiționat portabil cu un preț de 319 euro este al 17-lea cel mai bine vândut produs în aceeași categorie.