- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât de greu poate fi să crești un porc în România?! Investiții piperate pentru această activitate

21 May, 09:32 • Constantin Cristina
Un fermier a investit 3.000 de lei pentru a aduce un porc la 150 kg. Așadar, nu este atât de ușor să crești animale la țară, iar costurile sunt destul de piperate.
Cât de greu poate fi să crești un porc în România?! Investiții piperate pentru această activitate

Tot mai mulți români își doresc să-și crească porcul la țară pentru a mânca sănătos, însă nu știu ce costuri implică această activitate, a anunțat gandul.ro.

Vezi și: Victorie pentru porci la Curtea Supremă a SUA. Ce a decis instanţa

Cât de greu poate fi să crești un porc în România?! Investiții piperate pentru această activitate

Mai exact, un crescător de porci a spus că a investit 2.400-2.900 de lei pentru a aduce un porc la 150 de kilograme. Constantin Dorin Crețan, un apreciat crescător de porci din Târgu-Jiu, județul Gorj, a făcut un calcul detaliat privind costurile pentru micii fermieri care doresc să crească cu propriile puteri.

Fermierul a făcut un calcul detaliat despre cheltuielile prevăzute când vrei să crești un porc, suma ajungând la 2.910 lei/tona de furaj brut.

„Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:
50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei
15% grâu – 150 kilograme x 1.9 lei = 285 lei
15% orz – 150 kilograme x 1.5 lei = 225 lei
20% purina – 10 saci x 130 lei = 1300 lei
25 kilograme calciu furajer = 100 lei
Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT”, a arătat crescătorul în calcul făcut pentru aprovizionarea mâncării pentru ferma sa.

Tot el a precizat că această sumă este valabilă pentru hrana brută, fără alte cheltuieli pe deasupra, cum ar fi transport sau alte servicii.

porc
porc

Acesta a adăugat și calculul pentru consumul zilnic de furaje pentru un porc. Calculul este împărțit la 210 zile, asta însemnând că în această perioadă porcul poate ajunge la 150 de kg.

„La un randament de circa 600 grame mediu pe zi, un porc trebuie să consume aproximativ circa 4 kilograme furaj, ca atare avem un cost de 11,6 lei/ zi furaj pe porc. Să aducem un porc la 150 kilograme ne trebuie circa 210 zile aproximativ. Deci 11,6 x 210 = 2.436 lei/porc doar furaj. Daca cumpărăm purcelul să îl îngrășăm mai cheltuim 400-500 lei în plus în funcție de rasă, linie, buzunar sau zonă!”, a mai menționat Constantin Dorin Crețan.

De asemenea, prețurile oferite de piață nu acoperă cheltuielile totale suportate de fermieri, iar carnea din import vine la un preț mult de scăzut și duce la faliment micile afaceri.

”Păi dacă noi cheltuim între 2.400-2.900 lei pentru a face un porc de 150 kg în viu întrebarea mea este, cu cât vindem, dacă pe mine mă costă doar furajul între 16-19 lei/kilogram porc în viu? Unde este matematica și logica? Nu uitați că nu am socotit munca pentru curățenie, apă, electricitate, tratamente, medicamente, veterinar, sau Doamne ferește să mai avem și pierderi. Fac această postare pentru cei care vând la 9-12 lei sau pentru cei ce vor să cumpere la aceste prețuri! Prețurile pentru cei ce produc cereale, îi rog pe dumnealor să le prezinte, dar să pună în calcul munca lor, uzura utilajelor sau pierderile când producția de cereale este mică!”, a mai punctat fermierul.

Alte articole: Situație alarmantă în România! Numărul porcilor a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani