- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce mașini vor avea numere de înmatriculare verzi? Proprietarii vor beneficia de foarte multe avantaje

13 May, 21:42 • Constantin Cristina
Numerele de înmatriculare verzi au devenit o modă! Acestea au fost eliberate în urmă cu un an și aduc foarte multe avantaje proprietarilor. Iată cine poate avea aceste numere verzi.
Ce mașini vor avea numere de înmatriculare verzi? Proprietarii vor beneficia de foarte multe avantaje

Plăcuțele de înmatriculare verzi funcționează precum un pașaport verde. Acestea semnalează mașinile electrice care circulă pe drumurile din România, a notat observatornews.ro.

De asemenea, aceste numere de înmatriculare verzi aduc o mulțime de avantaje proprietarilor. Cine are la mașină numerele verzi, înseamnă că este un vehicul cu emisii zero de dioxid de carbon.

Citește și: Euro 7 va scumpi maşinile noi cu 2000 de euro. Producătorii auto cer amânarea noilor norme de poluare

Ce mașini vor avea numere de înmatriculare verzi? Proprietarii vor beneficia de foarte multe avantaje

Conform Direcţiei Regim Permise de Conducere si înmatriculare a Vehiculelor, în anul 2022 au fost emise plăcuțe cu numărul de înmatriculare având literele si cifrele de culoare verde pentru 6.116 de vehicule cu emisii zero de CO2.

Dacă te gândești să-ți cumperi o mașină electrice, trebuie să știi că eliberarea plăcuțelor de acest tip a început pe 27 iunie 2022, atunci a fost eliberată prima plăcuță de culoarea verde, destinată mașinilor electrice, fiind în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Potrivit datelor de pe e-juridic.manager.ro, numărul vehiculelor electrice înmatriculate în România a cunoscut o creștere medie de aproximativ 114% anual, din anul 2010, până la finele anului trecut, fiind înmatriculate în România 26.277 de vehicule electrice.

Cum faci rost de numere de înmatriculare verzi

Eliberarea plăcuțelor de înmatriculare verzi se face la solicitarea expresă a proprietarului automobilului. În cazul în care aceasta lipsește, plăcuțele eliberate vor avea literele şi cifrele de culoare neagră.

numere de înmatriculare verzi
numere de înmatriculare verzi

 

Ce documente sunt necesare

Iată actele necesare pentru eliberarea unor noi plăcuțe cu număr de înscriere de culoare verde pentru vehicule electrice:

  • cererea solicitantului;
  • dovada plăţii contravalorii plăcuţei/plăcilor cu număr de înmatriculare;
  • actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul persoanei juridice;
  • plăcuţele vechi cu număr de înmatriculare ori, după caz, declaraţia de pierdere sau dovada declarării furtului acesteia/acestora emise de autorităţi competente;
  • procura specială în formă autentică, după caz.

Ce costuri includ aceste numere de înmatriculare

Pentru o plăcuță tip A cu număr de înscriere trebuie să fie achitată o taxă de 20 de lei și pentru tip B, o taxă de 23 de lei și, respectiv, 17 lei pentru tipul 3 de plăcuță Numerele speciale se atribuie preferențial doar la cerere, iar pentru asta va trebui achitată, în plus, taxa de 45 de lei pentru număr preferențial.

Taxa pentru păstrarea combinației numărului înainte de înstrăinarea vehiculului este de 30 de lei, la care se adaugă contravaloarea plăcuței de înscriere.

Alte articole: Radarele fixe, din nou în România. Ce vor păți românii care încalcă regulile