- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cel mai mare val de concedieri din istoria Facebook! 11.000 de persoane își vor pierde locul de muncă. Anunțul șoc făcut de Zuckerberg

09 Nov, 14:57 • Cornel Ghimeșan
Compania Facebook Meta a declarat miercuri că urmează să concedieze 11.000 de angajați, marcând cele mai semnificative reduceri de locuri de muncă din istoria gigantului tehnologic.
Cel mai mare val de concedieri din istoria Facebook! 11.000 de persoane își vor pierde locul de muncă. Anunțul șoc făcut de Zuckerberg

Reducerile de locuri de muncă vin în condițiile în care Facebook – Meta se confruntă cu o serie de provocări pentru activitatea sa de bază, făcând un pariu incert și costisitor cu privire la tranziția către Metaverse.

„Astăzi împărtășesc unele dintre cele mai dificile schimbări pe care le-am făcut în istoria Meta. Am decis să reduc dimensiunea echipei noastre cu aproximativ 13% și să las peste 11.000 de angajați talentați să plece.”, a scris CEO-ul Mark Zuckerberg într-o postare pe blog pentru angajați.

Reducerile de locuri de muncă vor afecta multe departamente ale companiei, dar echipa de recrutare a lui Meta va fi lovită deosebit de puternic, deoarece „intenționăm să angajăm mai puțini oameni anul viitor”, a spus Zuckerberg în postare.

El a adăugat că înghețarea angajărilor va fi prelungită până în primul trimestru, accentuând că vor exista extrem de puține excepții. În septembrie, Meta a avut un număr de angajați de peste 87.000, se aratî într-o depunere SEC din septembrie.

Alte articole: Încă un cutremur pe piața criptomonedelor! Bitcoin a scăzut cu 10% la 18.705,02 dolari, iar Ether cu 14% la 1.377,90 dolari, după un acord prin care Binance a preluat FTX

Activitatea de bază a Meta în domeniul vânzărilor de reclame a fost afectată de schimbările de confidențialitate implementate de Apple, advertiserii înăsprind bugetele și sporind concurența din partea rivalilor mai noi, cum ar fi TikTok. Între timp, Facebook Meta a cheltuit miliarde pentru a construi o versiune viitoare a internetului, numită Metaverse, care probabil rămâne la ani distanță de acceptarea pe scară largă.

Facebook înregistrează scădere după scădere

Cel mai mare val de concedieri din istoria Facebook! 11.000 de persoane își vor pierde locul de muncă. Anunțul șoc făcut de Zuckerberg
Cel mai mare val de concedieri din istoria Facebook! 11.000 de persoane își vor pierde locul de muncă. Anunțul șoc făcut de Zuckerberg

Luna trecută, compania a înregistrat a doua scădere trimestrială a veniturilor și a spus că profitul său a fost redus la jumătate față de anul precedent. Odată evaluată la peste 1 trilion de dolari anul trecut, valoarea de piață a Facebook Meta a scăzut de atunci la aproximativ 250 de miliarde de dolari.

„Vreau să-mi asum responsabilitatea pentru aceste decizii și pentru modul în care am ajuns aici. Știu că acest lucru este greu pentru toată lumea, și îmi pare deosebit de rău pentru cei afectați.”, a scris Zuckerberg în postarea sa de miercuri.

Facebook Meta nu este singura platformă care simte durerea unei recesiuni a pieței. Sectorul tehnologic se confruntă și el cu mari probleme, deoarece inflația, creșterea ratelor dobânzilor și creșterea influențelor macroeconomice au condus la o schimbare uluitoare a cheltuielilor pentru o industrie care a devenit tot mai dominantă pe măsură ce consumatorii și-au schimbat mai mult viața online în timpul pandemiei.

„La începutul Covid, lumea s-a mișcat rapid în mediul online, iar creșterea comerțului electronic a dus la o creștere a veniturilor depășită.  Mulți oameni au prezis că va fi o accelerare permanentă care va continua chiar și după terminarea pandemiei. Și eu am făcut-o, așa că am luat decizia de a ne crește semnificativ investițiile. Din păcate, acest lucru nu s-a jucat așa cum mă așteptam. Am greșit și îmi asum responsabilitatea pentru asta”, a scris miercuri Zuckerberg.

Numărul de angajați ai Facebook Meta în septembrie a fost aproape dublu față de cei 48.268 de angajați pe care îi avea la începutul pandemiei, în martie 2020.

O mână de companii de tehnologie au anunțat înghețarea angajărilor sau reducerea locurilor de muncă în ultimele luni, majoritatea după ce au înregistrat o creștere rapidă în timpul pandemiei. Săptămâna trecută, compania de rideshare Lyft a declarat că urmează să concedieze 13% dintre angajați, iar firma de procesare a plăților Stripe a spus că reduce 14% din personalul său. În aceeași zi, gigantul de comerț electronic Amazon a declarat că implementează o pauză privind angajările corporative.

Pe lângă disponibilizări, Zuckerberg a declarat că Facebook-Meta se așteaptă să „lanseze mai multe schimbări pentru reducerea costurilor” în lunile următoare. Meta, care, la fel ca alți giganți tehnologici, este cunoscut pentru birourile sale vaste,  își regândește nevoile imobiliare, a spus el, și „trece la partajarea birourilor pentru persoanele care își petrec deja cea mai mare parte a timpului în afara biroului”.

„În general, acest lucru se va adăuga până la o schimbare culturală semnificativă în modul în care ne desfășurăm activitatea.” a mai explicat Zuckerberg

Citește și: Cum a plătit Putin pentru dronele din Iran: a trimis în Teheran un avion cu 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult