- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum a plătit Putin pentru dronele din Iran: a trimis în Teheran un avion cu 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate

09 Nov, 13:03 • Gabriela Andreescu
Un transport aerian secret din Rusia în Iran a fost interceptat de serviciile de securitate occidentale. Conform informațiilor obținute, tansportul conținea plata regimului de la Kremlin pentru livrarea mult trâmbițatelor drone produse în Iran, folosite de Putin în războiul din Ucraina
Cum a plătit Putin pentru dronele din Iran: a trimis în Teheran un avion cu 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate

O aeronavă militară rusă a transportat în secret 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de muniție către un aeroport din Teheran în luna august, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a declarat o sursă pentru Sky News, vorbind sub protecția anonimatului pentru a împărtăși informații sensibile.

Armele – o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger – au făcut parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei.

Informatorul anonim a spus că acestea ar putea oferi Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) capacitatea de a studia tehnologia occidentală și, eventual, de a o copia.

„Probabil că vor fi supuse unei inginerii inverse și vor fi folosite în războaie viitoare”, a declarat acesta.

În schimbul acestui transport, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), inclusiv 100 de drone Shahed-136, supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact.

Informatorul jurnaliștilor a mai spus că regimul lui Putin va mai importa un nou transport de drone. În ultimele zile, între Teheran și Moscova a fost convenită o altă afacere cu drone în valoare de 200 de milioane de euro:

„Asta înseamnă că va exista o altă mare livrare de drone din Iran în curând”, a declarat sursa.

Pe 5 noiembrie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a susținut că s-a întâmplat înainte de război.

Dronele Shahed-136 sunt supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact
Dronele Shahed-136 sunt supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact

Două zile mai târziu, Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile oficialului iranian, spunând că Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone în această vară.

Guvernele iranian și rus au fost contactate pentru un răspuns la aceste acuzații dar, până în prezent, nu au oferit nici o reacție.

Forțele militare ale președintelui Vladimir Putin au intensificat recent atacurile cu drone împotriva Ucrainei. Cuplate cu rachete convenționale, atacurile au vizat surse critice de energie și apă în toată țara, inclusiv în capitala Kiev.

Atacurile au ucis civili, au cauzat pene de curent pe scară largă și au forțat apărarea antiaeriană ucraineană

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute, un think-tank din Londra, a declarat că dronele iraniene au devenit o parte crucială a efortului de război al Rusiei:

„Dacă Iranul nu ar fi furnizat Shahed-ilor, ar fi mult mai puțin eficient în ceea ce privește campania de atac rusă împotriva infrastructurii electrice și a apei ucrainene”, a spus expertul.

Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a declarat că dacă rapoartele vor fi confirmate „acest lucru va reprezenta o amenințare reală, foarte serioasă”.

Acesta a declarat pentru Sky News: „Dacă rachetele balistice iraniene vin în număr mare, vom avea probleme mari”.

Iranul a respins acuzația privind livrarile către Rusia ca fiind „complet falsă”, deși în cele din urmă a recunoscut că a furnizat „un număr limitat de drone” Moscovei.

Citește și: Rusia amenință cu războiul nuclear. Din nou. Ministerul de Externe de la Kremlin: „Cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt în pragul războiului”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult