- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cine suportă pagubele mașinii, cauzate de grindină. Mulți șoferi nu știu aceste detalii

02 Sep, 15:06 • Toma Anca
Cine suportă pagubele mașinii, cauzate de grindină. În asemenea cazuri, mulți șoferi se așteaptă ca daunele cauzate mașinilor de vremea rea (grindină, copaci căzuți) să fie suportate de asigurarea auto, însă, dacă aceste detalii nu sunt stipulate în contract, nu se va întâmpla asta.
Cine suportă pagubele mașinii, cauzate de grindină. Mulți șoferi nu știu aceste detalii

Cine suportă pagubele mașinii, cauzate de grindină. În cazul în care mașina ta a avut de suferit din cauza grindinei, iar tu ai o asigurare completă, costurile sunt suportate de companie. Majoritatea lasă în sarcina clientului o parte (destul de mică) din aceste cheltuieli. Însă, pentru asta trebuie să te adresezi companiei tale.

Dacă ai doar asigurare de răspundere civilă, trebuie să plătești singur toate costurile de reparație. Din cauza riscului tot mai mare de furtuni și daune imense cauzate de grindină în ultimii ani, tot mai multe persoane doresc să extindă asigurarea Pe de altă parte, multe companii se gândesc să o elimine, din cauza unui număr tot mai mare de evenimente catasfrofale.

Citește și: Ce preț are Dacia Jogger cu opţiunile de cort, saltea pliabilă şi jaluzele opace. Este mașina perfectă pentru iubitorii de natură

Cine suportă pagubele mașinii, cauzate de grindină

Dacă grindina a distrus mașina ta, și ești asigurat, în primul rând e necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:

  1. Notează ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla vehiculul în timpul furtunii.
  2. Fotografiază vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Important: fotografiile să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.
  3. Este necesar să întocmești raportul de daună. Compania va însărcina un expert pentru a inspecta vehiculul. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. Oricum ar fi, expertul numit va lua legătura cu tine pentru a viziona vehiculul.
  4. Ca și client, ai putea fi nevoit să aștepți mult pentru o programare atunci când sunt multe mașini afectate după o furtună. Expertul nu vine la domiciliu, trebuie să concordați o locație pentru inspecție (de obicei la atelierul auto unde va fi reparat).

Până când daunele sunt evaluate, poți continua să  folosești mașina. Însă, dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat. Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura expertului când vă veți întâlni. Pentru a te asigura că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție, potrivit adac.de.

Sunt importante documentele vehiculului, expertul solicită date detaliate ale vehiculului pentru a evalua corect costurile de reparație, amortizarea sau valoarea reziduală a mașinii. De îndată ce ai avizul expertului, poți iniția reparația vehiculului. Ai putea avea costuri suplimentare dacă nu repari vehiculul într-un atelier de comun acord cu asiguratorul.

Nu repara niciodată daunele cauzate de grindină fără avizul unui expert. Există diferite metode de reparare pentru diferite pagube de grindină, care sunt sugerate de expert. Oricine se pune de acord cu un evaluator fără a consulta compania de asigurări, poate rămâne cu costurile.