- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Criză a datoriilor la nivel global. Împrumuturile au atins un record de 307,4 trilioane de dolari. Laffer: „Unele țări vor avea o moarte fiscală lentă”

07 Feb, 19:37 • stefan.vlad
Criză a datoriilor la nivel global. Țările cu venituri mari, dar și piețele emergente au înregistrat o creștere substanțială a datoriilor lor, care a crescut cu 100 de trilioane de dolari față de acum un deceniu, alimentată parțial de un mediu cu dobânzi ridicate.
Criză a datoriilor la nivel global. Împrumuturile au atins un record de 307,4 trilioane de dolari. Laffer: Unele țări vor avea o moarte fiscală lentă

Criză a datoriilor la nivel global. Preconize că următorii 10 ani vor fi Deceniul Datoriilor. Datoria la nivel global ajunge la un punct maxim. Nu se va încheia bine, a declarat Laffer, președintele companiei de consultanță în investiții și avere, Laffer Tengler Investments, pentru CNBC.

Ca pondere din produsul intern brut global, datoria a crescut la 336%. Aceasta se compară cu un raport mediu datorie/PIB de 110% în 2012 pentru economiile avansate și 35% pentru economiile emergente. A fost de 334% în trimestrul al patrulea din 2022, potrivit celui mai recent raport de monitorizare a datoriei globale al Institutului de Finanțe Internaționale.

Citește și: Intră piața imobiliară în criză în 2024? Dezvoltatorii de plâng de lipsa forței de muncă, costurile tot mai mari și de numărul mic de tranzacții

Criză a datoriilor la nivel global

Pentru a face față plăților datoriilor, se estimează că aproximativ 100 de țări vor trebui să reducă cheltuielile pentru infrastructura socială critică, inclusiv sănătatea, educația și protecția socială.

Țările care reușesc să-și îmbunătățească situația fiscală ar putea beneficia prin atragerea de forță de muncă, capital și investiții din străinătate, în timp ce cele care nu o fac ar putea pierde venituri.

Piețele mature precum SUA, Marea Britanie, Japonia și Franța au fost responsabile petru peste 80% din acumularea datoriilor în prima jumătate a anului trecut. În timp ce în cazul piețelor emergente, China, India și Brazilia au înregistrat creșterile cele mai pronunțate.

Economistul a avertizat că rambursarea datoriei va deveni mai mult o problemă pe măsură ce populația din țările dezvoltate continuă să îmbătrânească și muncitorii devin mai puțini.

M-aș aștepta ca unele dintre țările mai mari care nu își abordează problemele legate de datorii vor muri de o moarte fiscală lentă. Există două modalități principale de a acoperi această problemă: creșterea taxelor sau creșterea economiei mai repede decât se acumulează datoria”, a mai spus Laffer.