- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment BNR: românii se confruntă cu o nouă criză financiară. Rate greu de plătit, carburanţi mai scumpi şi creşterea şomajului

09 Jan, 11:57 • Cornel Ghimeșan
Banca Naţională a României (BNR) lansează avertismente serioase în cel mai recent raport asupra stabilității financiare, indicând un scenariu dificil pentru români în anii următori. Expertii BNR atrag atenția că tensiunile din Orientul Mijlociu vor conduce la o explozie a prețurilor la carburanți, iar aceasta ar putea duce la dificultăți crescânde pentru români în privința plății ratelor.
Avertisment BNR: românii se confruntă cu o nouă criză financiară. Rate greu de plătit, carburanţi mai scumpi şi creşterea şomajului

Avertisment BNR: românii se confruntă cu o nouă criză financiară. Estimările indică faptul că aproape 10% dintre români vor întârzia cu plățile ratelor la bancă în acest an sau nu vor avea suficienți bani pentru a le achita deloc. Situația este mai dificilă pentru cei care au amânat plățile în timpul pandemiei, unde aproape 13% dintre aceștia nu își pot permite să-și achite acum ratele, ceea ce reprezintă de cinci ori mai mult decât cei care nu au amânat plățile.

Avertisment BNR: românii se confruntă cu o nouă criză financiară

De asemenea, se prognozează o creștere a șomajului în România cu aproape 5% în următorii doi ani, accentuându-se presiunea financiară asupra gospodăriilor. Deteriorarea capacității de plată a populației reprezintă o tendință alarmantă, indicând o posibilă scădere a accesului la nevoile de bază pentru tot mai multe persoane.

Citeşte şi: Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre facturile de gaze! Sebastian Burduja: „Ne-am asumat!” Cât vor crește prețurile acum că a venit gerul

Acum câteva zile, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal din cadrul Băncii Naționale a României, a făcut public un avertisment cât se poate de serios pe marginea realității economice a țării, în contextul dublei majorări a pensiei din acest an. Deși există o șansă infimă să trecem „la mustață” peste anul în curs, conform datelor pe care le are oficialul BNR, 2025 va fi „un punct de inflexiune în consolidarea bugetară prin noi măsuri fiscal – bugetare”.

Citeşte şi: La ce pensionari vor ajunge cei mai mulți bani. Daniel Baciu: „Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Pe de altă parte, moneda naţională va înregistra o uşoară depreciere în primul trimestru al acestui an, pe fondul creşterii slabe a economiei locale, un euro urmând să fie cotat la 4,99 de lei, în timp ce dolarul va atinge 4,70 de lei, arată o analiză realizată de fintech-ul iBanFirst.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult