Domeniul din HORECA se confruntă cu o criză acută de personal. Însă angajatorii nu se dau bătuți și ofertă salarii nemaiîntâlnite pe litoralul românesc, a notat proiezionidiborsa.it.
De exemplu, un angajator ofertă minim 2.000 de euro salariu plus cazare într-o zonă de lux, care este frecventată de VIP-uri. Este vorba de Porto Rotondo, fiind una dintre stațiunile de lux ale Sardiniei.
Potrivit sursei citate, Sant’Isidoro Pizza & Bolle este o pizzerie care vrea să deschidă un restaurant și în Porto Rotondo pentru sezonul estival, iar pentru a putea fi angajat aici, este nevoie să îndeplinești o singură condiție, și anume, să ai experiența căutată de angajator.
Anunțul din HORECA care prezintă oferta, arată că este valabilă în perioada 27 iulie-27 august, cu contract cu normă întreagă. Salariile sunt destul de generoase, fiind cuprinse între 2.000 de euro și 2.800 euro/lună.
Sunt o multitudine de beneficii la acest job, pe când condiții doar una. Cazare, program flexibil, parcare gratuită, iar printre condiții se numără experiența de un an ca pizzar calificat.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2023/02/people-ordering-meal-to-waiter-in-restaurant-PNZLZT2-scaled-1-1024x682.jpg)
Mai mult, unele restaurante și terase au apelat la elevii și studenții care vor să câștige un ban în vacanță. Patronii încearcă să-i convingă pe clienți să se comporte frumos cu ospătarii, cine a reușit să angajeze, ca să nu-i piardă, iar alții au apelat la o soluție de avarie și îi pun pe clienți să își ducă singuri mâncarea la masă.
Ioana este o tânără care frecventează terasele și barurile cu prietenii săi și a remarcat că de la o vreme, din tot mai multe locuri trebuie să își ia singură mâncarea de la bar.
„Nu cred că e o problemă, adică venim în oraş ca să ne simţim bine, deci nu cred că ar mai conta cine livrează şi cine nu”, a spus Ioana.
Autoservirea a devenit varianta de succes care încă mai ține în viață restaurantele și terasele care se confruntă cu o criză adâncă de personal. Andrei are două restaurante italienești în București: pentru unul dintre ele a găsit angajați din Asia, iar în celălalt nu are ospătari deloc.
„Din ce în ce mai mulţi clienţi strâng după ei, masa o lasă curată. Nu mai suntem supăraţi că de ce e coadă, de ce aşteptăm atât de mult. Ne-am dat seama că facem economie, dar nu am conceput-o aşa.”, a spus Andrei Fâciu, proprietar pizzerie.
Alte articole: Restaurante și terasele au ajuns în pragul disperării! Pun clienții să își aducă singuri mâncarea la masă din lipsa de personal