- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Restaurante și terasele au ajuns în pragul disperării! Pun clienții să își aducă singuri mâncarea la masă din lipsa de personal

23 Jun, 20:57 • Constantin Cristina
HoReCa se confruntă cu o lipsă acută de personal. Așa că patronii la restaurante și terase își pun clienții să își ducă singuri mâncarea la masă.
Restaurante și terasele au ajuns în pragul disperării! Pun clienții să își aducă singuri mâncarea la masă din lipsa de personal

Criza de chelneri face ravagii în domeniul HoReCa! Restaurantele și terasele au apelat la elevii și studenții care vor să câștige un ban în vacanță, a informat observatornews.ro.

Patronii încearcă să-i convingă pe clienți să se comporte frumos cu ospătarii, cine a reușit să angajeze, ca să nu-i piardă, iar alții au apelat la o soluție de avarie și îi pun pe clienți să își ducă singuri mâncarea la masă.

Vezi și: Ce salariu primește un angajat din HORECA, de pe litoralul din Bulgaria. Patronii, exasperați de lipsa forței de muncă

Restaurante și terasele au ajuns în pragul disperării! Pun clienții să își aducă singuri mâncarea la masă din lipsa de personal

Ioana este o tânără care frecventează terasele și barurile cu prietenii săi și a remarcat că de la o vreme, din tot mai multe locuri trebuie să își ia singură mâncarea de la bar.

„Nu cred că e o problemă, adică venim în oraş ca să ne simţim bine, deci nu cred că ar mai conta cine livrează şi cine nu”, a spus Ioana.

Autoservirea a devenit varianta de succes care încă mai ține în viață restaurantele și terasele care se confruntă cu o criză adâncă de personal.

Andrei are două restaurante italienești în București: pentru unul dintre ele a găsit angajați din Asia, iar în celălalt nu are ospătari deloc.

„Din ce în ce mai mulţi clienţi strâng după ei, masa o lasă curată. Nu mai suntem supăraţi că de ce e coadă, de ce aşteptăm atât de mult. Ne-am dat seama că facem economie, dar nu am conceput-o aşa.”, a spus Andrei Fâciu, proprietar pizzerie.

restaurante
restaurante

„În acest local, clienţii îşi comandă singuri mâncarea. Am comandat o pizza Pizza mea este aproape gata în aproximativ 5 minute. Am economisit timp, iar localul economiseşte aproximativ 10 000 de lei pe lună, pentru că nu are servire la masă.”, a informat reporterul sursei citate.

„Cred că ar trebui să-mi triplez numărul de colegi ca să putem face faţă la cele aproape 200 de locuri pe care le avem aici. Este o economie destul de mare. Dezavantajul oamenii care prea nu lasă tips în zona asta de self service.”, a precizat Adda Dumitru, manager local self service.

Numărul joburilor în sectorul HoReCa a crescut cu 25% în acest an, arată cele mai noi date ale unei platforme de recrutare. Doar că interesul pentru un loc de muncă în domeniu nu ține pasul cu cererea.

Alte articole: HoReCa și Turism, nevoie urgentă de personal! Sezonul estival la un pas de deschidere. Iată ofertele de joburi disponibile