- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile

28 Nov, 14:11 • Andrei Ene
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru plantele de apartament, însă câteva trucuri simple de îngrijire le pot face să rămână sănătoase și viguroase până în primăvară.
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile

Iarna, plantele de apartament au nevoie de o atenție deosebită din cauza schimbărilor de temperatură, luminii reduse și aerului uscat din interior. Dacă vrei să îți păstrezi plantele sănătoase în această perioadă, iată câteva sfaturi utile pentru a le îngriji corespunzător.

Citește și : Cum va arăta vremea în România până la Crăciun

Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna

1. Pe timpul iernii, zilele sunt mai scurte iar intensitatea luminii naturale scade, astfel că trebuie să compensezi. Prin urmare, plasează plantele aproape de ferestrele ce sunt orientate spre sud sau est, unde lumina este mai puternică. De asemenea, curăță geamurile pentru a maximiza lumina care pătrunde sau folosește chiar lămpi de creștere pentru plantele care au nevoie de mai multă lumină.

2. Iarna, plantele au nevoie de mult mai puțină apă, astfel că este important să nu le uzi excesiv. Prin urmare, verifică mereu solul înainte de a le uda și udă doar când stratul superior al solului este uscat. În plus, redu cantitatea de apă pentru plantele care intră în repaus vegetativ, precum cactușii sau plantele suculente.

3. Aerul uscat din încăpere poate dăuna plantelor, astfel că trebuie să folosești un umidificator, pentru a menține umiditatea optimă. Poți pune un vas cu apă lângă plante sau le poți așeza pe tăvițe cu pietricele și apă, asigurându-te că baza ghivecelor nu atinge apa. Este recomandat și să pulverizezi frunzele cu apă, însă doar la speciile ce tolerează asta.

4. Plantele trebuie protejate atât de curenții reci, cât și de căldura directă, așa că nu trebuie puse lângă ferestrele pe care le deschizi frecvent sau lângă ușile exterioare și trebuie ținute departe de calorifere.

5. În perioada rece, plantele nu cresc activ și nu au nevoie de fertilizare, așa că nu trebuie să le „ajutăm” cu îngrășământ, sau dacă facem acest lucru trebuie să îl rărim, în funcție de nevoile fiecărei plante.

6. Frunzele uscate trebuie îndepărtate pentru a preveni apariția dăunătorilor și a permite plantelor să absoarbă mai bine lumina, așa că frunzele trebuie șterse cu o cârpă umedă pentru a îndepărta praful.

7. Plantele sunt mai vulnerabile la dăunători iarna, precum păduchii lânoși sau acarienii, astfel că frunzele și tulpinile trebuie verificate regulat pentru semne de infestare. În cazul în care îngrijorarea ți se confirmă, folosește tratamente naturale pentru a-i îndepărta.

8. În final, trebuie respectat ciclul de repaus al plantelor, care nu vor crește activ, așa că trebuie evitată mutarea prea deasă a acestora și îngrijirea intensă a lor până în primăvară, atunci când își reiau creșterea.

Citește și : Ciocolata cu jumări. Inovația culinară a unui român care promite să cucerească piața dulciurilor

Urmărește Daily Business pe Google News