- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Dan Manea, fost producător de legume, s-a reprofilat și plantează Crăciunițe: „Un ghivechi costă 25 de lei”

02 Dec, 21:23 • Bocioacă Bianca
În comuna prahoveană Tomșani, Dan Manea, fost producător de legume, s-a reprofilat și plantează, în fiecare an, Crăciunițe în ghivece.
Dan Manea, fost producător de legume, s-a reprofilat și plantează Crăciunițe: „Un ghivechi costă 25 de lei”

În vârstă de 49 de ani, Dan Manea și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere de familie. Poveste a început în urmă cu 5-6 ani. Dan cultiva legume, dar s-a reprofilat și a început să planteze flori în ghivece, mai exact Crăciunițe.

Acesta poate spune că a reușit, prin muncă, să se realizeze. Se poate mândur nu doar cu afacerea, dar și cu realizările pe plan personale.

Am o familie frumoasă. Fetița este studentă la medicină în anul III, iar băiatul, în vârstă de 14 ani, se antrenează pentru a intra în Lotul Național la kaiac canoe. În 1993, am devenit producător de legume, însă erau condiții foarte dure. 

În urmă cu 5-6 ani m-am reprofilat. Am încercat să obțin finanțare. Proiectul a fost declarat eligibil, însă am pierdut la criteriile de departajare. Chiar dacă nu am obținut finanțare, nu am abandonat proiectul ca să cultiv flori la ghiveci”, a povestit Dan Manea, pentru Observatorul Prahovean.

Citește și: Casa cu patru camere din România care se vinde cu doar 7.500 de euro. Unde se găsește imobilul de 80 mp

De la legume, la Crăciunițe

În serele lui Dan, pe o suprafață de 1.200 mp, florile stau aliniate. Imaginile parcă sunt desprinse din serele din Occident.

„În meseria asta nimeni nu îți spune exact ce trebuie să faci. În primul an am aruncat mii de plante. Crăciunițele necesită anumite condiții, pentru că altfel planta nu capătă culoarea roșie. Noi avem, de două luni, serele încălzite, pentru a avea temperatura optimă pentru ca planta să se dezvolte. În plus, culoarea frunzelor are legătură cu gradul de luminozitate. În momentul în care ziua se scurtează florile încep să capete culoarea roșie”, a mai spus Dan Manea.

Citește și: Consumaţia din partea casei şi, în plus, un butoi de bere de 30 de litri, gratis. Este oferta incredibilă a unui restaurant din Cluj pentru clienţii care nu primesc bon fiscal la achitarea notei

În spatele florilor frumoase, considerate simbolul sărbătorilor de iarnă, stau câteva luni de muncă.

„Avem 4000 de Crăciunițe. Am început plantarea în luna iunie. Aceste flori necesită o grijă aparte, pentru că au nevoie de anumite condiții.

Încercăm să le valorificăm în Târgul de la Băicoi. Nu am mai mers cu florile la Halele Centrale pentru că nu existau condiții.

Orice persoană care își dorește să cumpere o floare frumoasă de Crăciun poate veni și la Tomșani. O floare la ghiveci costă 25 de lei”.

Dan Manea susține că fiecare persoană care îi trece pragul va fi consiliată cum să-și îngrijească planta, astfel încât aceasta să reziste mult mai mult timp.