Noul desert care e pe cale să cucerească lumea este o prăjitură de culoare verde fluorescent, devenită preparat de bază în Singapore. Acolo, localnicii iau zilnic o astfel de prăjitură în drum spre serviciu, iar la ocazii speciale cumpără un tort întreg cu același conținut, notează CNN.
Prăjitura se numește Pandan, mai exact Chiffon Pandan în original, și este un pandișpan foarte pufos. Denumirea este împrumutată de la plana tropicală pandan, care dă aroma principală a acestui desert. Asiaticii, de altfel, folosesc de sute de ani această plantă la gătit.
În Singapore, prăjitura Pandan a aparut în anii ’70, spune istoricul culinar local Khir Johari. De atunci, acest desert a devenit din ce în ce mai populară, astfel că astăzi este omniprezent acolo – în brutării, cofetării și restaurante de lux.
Potrivit lui Johari, răspândirea prăjiturii se datorează unei mici afaceri de familie. În 1979, localnica Anastasia Liew vindea prăjituri preparate chiar de ea, acasă. Mai târziu, a fondat prima cofetărie Bengawan Solo, iar în prezent a ajuns la 40 de unități în orașul cu șase milioane de locuitori.
Citește și Cum se prepară ciorba de varză. Opțiunea ideală pentru cei care vor o masă nutritivă și detoxifiantă
Anul trecut, afacerea Anastasiei a însemnat circa 85.000 de torturi Pandan vândute și venituri de circa 57 milioane de dolari, în creștere cu 11 la sută față de 2023. Un astfel de tort costă 17 dolari.
Mai mult de jumătate din vânzările lanțului de cofetării Bengawan se datorează prăjiturilor comercializate în aeroporturile din Asia.
Produsele cofetăriei par a fi cele mai populare printre călătorii din Hong Kong, China continentală, Taiwan, Coreea de Sud și Japonia, însă prăjitura Pandan se răspândește deja și în afara Asiei. În SUA de pildă, a început să apară în orașe precum New York, San Francisco sau Los Angeles.
”Cred că prăjitura Pandan începe să devină o vedetă mai importantă decât a fost vreodată”, spune Keri Matwick, lector universitar la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, specializată inclusiv în gastronomie.
Așadar, după ciocolata Dubai, pare că a venit rândul prăjiturii Pandan să cucerească lumea.
(sursa foto: thezonghan.com)