- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dilema vârstelor în Coreea de Sud! Toți cetățenii vor fi mai tineri odată cu schimbarea acestei legi

09 Dec, 08:50 • Cornel Ghimeșan
Coreea de Sud schimbă legea care normează modul de calcul al vârstei cetățenilor. Cu această ocazie, vor renunța a metoda tradițională de calcul a vârstei, iar coreenii vor fi mai tineri cu un an.
Dilema vârstelor în Coreea de Sud! Toți cetățenii vor fi mai tineri odată cu schimbarea acestei legi

Coreea de Sud a dechis să adopte legi pentru alinierea la standardul internațional de calcul al vârstei, renunțând astfel la metoda sa tradiţională. Această schimbare îi va face pe toţi cetăţenii săi cu un an sau doi mai tineri în documentele oficiale, potrivit The Guardian.

Alte articole: Ce majorări de pensii și salarii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Categoria de angajați care va avea 4.000 de lei salariul minim

Coreenii sunt consideraţi că au vârsta de un an când se nasc, iar un nou an este adăugat la fiecare 1 ianuarie. Această vârstă este cea menţionată de coreeni cel mai des în viaţa de zi cu zi. Există şi un alt sistem, separat, pentru recrutare şi pentru calcularea vârstei legale pentru a consuma alcool şi a fuma, în care vârsta unei persoane este calculată de la zero la naştere şi se adaugă un an la 1 ianuarie.

Cum se calcula vârsta în Coreea de Sud

Totuşi, de la începutul anilor 1960, Coreea de Sud a folosit, pentru documente medicale şi legale, şi norma internaţională de a socoti de la zero la naştere, adăugând un an la fiecare aniversare a naşterii.

Acest şir derutant de sisteme va dispărea – cel puţin din documentele oficiale – din iunie 2023, când noile legi care stipulează folosirea doar a metodei internaţionale pentru calculul vârstei vor intra în vigoare.

„Schimbarea are ca scop reducerea costurilor socio-economice nenecesare, întrucât disputele legale şi sociale, dar şi deruta persistă din cauza modurilor diferite de a calcula vârsta”, a declarat Yoo Sang-bum, din partea partidului Puterea Poporului, aflat la guvernare, în faţa Parlamentului.

Dilema vârstelor în Coreea de Sud! Toți cetățenii vor fi mai tineri odată cu schimbarea acestei legi
Dilema vârstelor în Coreea de Sud! Toți cetățenii vor fi mai tineri odată cu schimbarea acestei legi

Jeong Da-eun, o angajată într-un birou din Coreea de Sud, în vârstă de 29 de ani, se bucură de această schimbare şi spune că mereu a trebuit să se gândească de două ori când a fost întrebată în străinătate despre vârsta sa.

„Îmi amintesc că străinii se uitau miraţi la mine pentru că îmi lua atât să răspund ce vârstă am. Cine nu s-ar bucura să devină cu un an sau doi mai tânăr”, a adăugat ea.

Originile acestui sistem sunt incerte. O teorie este aceea că la naştere o persoană are un an ţinând cont de timpul petrecut în pântece – nouă luni fiind rotunjite la 12. Alţii leagă acest sistem de un străvechi sistem numeric asiatic, care nu avea conceptul de zero.

Explicaţiile pentru adăugarea câte unui an la 1 ianuarie sunt şi mai complicate. Unii experţi indică teoria conform căreia în Coreea de Sud, oamenii îşi plasau anul naşterii în calendarul chinezesc cu un ciclu de 60 de ani, dar, într-o perioadă în care nu existau calendare obişnuite, îşi ignorau ziua naşterii şi adăugau pur şi simplu un an întreg în prima zi a calendarului lunar. Acel an în plus la 1 ianuarie a devenit o banalitate, în timp mai mulţi sud-coreeni au început să respecte calendarul occidental.

Citește și: Parlamentul alocă o sumă record pentru plata pensiilor speciale în 2023. Cât încasează foştii aleşi ai poporului

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult