- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ecologiștii refuză să mai facă copii din cauza suprapopulării planetei. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”

08 Nov, 13:50 • Cornel Ghimeșan
În condițiile în care în curând Planeta ca ajunge la 8 miliarde de locuitori, activiștii de mediu și militanții ecologiști își pun problema că nu ar trebui să mai facă copii pentru a nu mai suprapopula.
Ecologiștii refuză să mai facă copii din cauza suprapopulării planetei. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”

Militanții ecologiști sunt convinși de faptul că lupta împotriva schimbării climatice include și reducerea populaţiei globale, așadar aceștia au început să aplică această teorie pe ei înşişi, luând decizia de a nu deveni părinţi: „La ora actuală, trebuie să fii total nebun ca să faci copii!”, relatează AFP.

Aceștia consideră că, dat fiind suntem aproape de a depăși pragul de 8 miliarde de fiinţe umane, „suntem deja prea numeroşi în raport cu ceea ce poate suporta planeta”, estimează Alice Rallier, 44 de ani, membră a asociaţiei „Demografie responsabilă”.

Alte articole: Clădirile de birouri nu mai sunt la căutare. Munca de acasă a făcut ca cererea de spații de birouri la nivel național să scadă cu 39% în al treilea trimestru din 2022

Această asociaţie franceză ecologistă își dorește „stabilizarea, apoi diminuarea populaţiei umane”.

„Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”, spune Alice Rallier, care fusese în cuplu cu doi bărbaţi „care nu doreau nici ei copii”şi care a ales să suporte o sterilizare chirurgicală definitivă.

De ce refuză militanții ecologiști să facă copii

„Orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă”

, din cauza presiunii exercitate de creşterea demografică asupra resurselor naturale, potrivit acestei militante, care se declară conştientă că se loveşte de un „tabu” şi de un „mit populaţionist” care spune că, cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai bine”, spune ea.

Potrivit unei anchete publicate în 2021 de The Lancet (revistă britanică specializată în domeniul medicinei. n.r.), întreprinsă asupra unui eşantion de 10.000 de persoane din zece ţări de pe toate continentele, 39% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani „ezită să aibă copii”, pentru că sunt îngrijoraţi de schimbările climatice.

Ecologiștii refuză să mai facă copii din cauza suprapopulării planetei. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”
Ecologiștii refuză să mai facă copii din cauza suprapopulării planetei. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”

Schimbările climatice nu sunt singurul motiv pentru care oamenii refuză să mai aibă copii, însă o bună parte dintre aceștia își schimbă părerea odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, la 35 de ani, Sebastien Verdier, cunoscut pe reţelele sociale sub pseudonimul militant Sereb, „şi-a pus acţiunile în acord cu ideile sale”, supunându-se unei operaţii de sterilizare definitivă. În opinia lui, este vorba în acelaşi timp de a evita să fie adus pe lume un copil „într-un viitor dezagreabil pe care nu-l doresc nimănui” şi „de a nu adăuga în sistem un consumator în plus”.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat în 2014 de cercetători australieni, „chiar şi cu politici ale copilului unic impuse peste tot în lume şi evenimente ce duc la o mortalitate catastrofală, vor fi probabil între 5 şi 10 miliarde de fiinţe umane în 2100”.

Un studiu publicat în 2017 de specialişti nord-americani în domeniul schimbărilor climatice a conchis că a avea „cu un copil mai puţin” este mult mai eficace în ceea ce priveşte bilanţul de dioxid de carbon decât să renunţi la maşină, la călătoriile cu avionul sau la consumul de carne.

Totuși alţi oameni de ştiinţă au contestat aceste rezultate, pe motiv că autorii au considerat că generaţiile viitoare vor avea neapărat un nivel de consum la fel de nefast pentru mediu precum generaţiile precedente. Or, „copiii noştri nu sunt „condamnaţi” să conducă SUV-uri şi să plece în fiecare weekend cu avionul la Ibiza”, ironizează Emmanuel Pont.

Citește și: Ministerul Proiectelor Europene oferă 250 de milioane de euro pentru proiecte de independență energetică. Autoritățile locale pot aplica începând de azi

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult