- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clădirile de birouri nu mai sunt la căutare. Munca de acasă a făcut ca cererea de spații de birouri la nivel național să scadă cu 39% în al treilea trimestru din 2022

08 Nov, 12:54 • Gabriela Andreescu
După patru trimestre cu evoluție solidă, activitatea din piața de birouri a încetinit în al treilea trimestru al acestui an. Cererea totală de spații de birouri moderne de 68.800 de metri pătrați a fost stabilă față de anul trecut și, de asemenea, față de media ultimelor patru trimestre, dar cererea nouă a fost de doar 22.200 de metri pătrați, în scădere cu 39% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Colliers.
Clădirile de birouri nu mai sunt la căutare. Munca de acasă a făcut ca cererea de spații de birouri la nivel național să scadă cu 39% în al treilea trimestru din 2022

Costurile cu chiria, cu utilitățile, și popularitatea tot mai mare a muncii remote a afectat vizibil piața de birouri din România. Conform unui studiu dat publicității de către firma de consultanță imobiliară și de management al investițiilor Colliers, unele companii mari ar putea subînchiria o parte din spațiile de birouri sau ar putea să-și reducă suprafața ocupată, în contextul muncii hibride.

În primele trei trimestre din 2022 au fost livrați aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne, AFI Tech Park (Faza 2, 25.000 mp) și proiectul de reamenajare H Tudor Arghezi 21 (7.000 mp) al Hagag Development Europe fiind cele mai noi proiecte adaugate stocului de birouri moderne din București, informează ZF.

De asemenea, până la sfârșitul anului ar trebui să se finalizeze și faza II din proiectele One Cotroceni Park al One United și Equilibrium, parcul de birouri dezvoltat de Skanska, ceea ce înseamnă o suprafață suplimentară de aproximativ 50.000 de metri pătrați de birouri noi și moderne, care va crește stocul Bucureștiului la aproape 3,36 milioane de metri pătrați, informează comunicatul Colliers.

Cei mai mulți chiriași ai clădirilor de birouri rămân companiile de IT

Pe sectoare, companiile din IT&C continuă să domine piața închirierilor, reprezentând aproximativ 47% din cererea totală, urmate la mare distanță de serviciile profesionale și de afaceri, cu 27% din cererea totală, iar consultanții Colliers notează că extinderea sau chiar intrarea pe piața din România a companiilor din zona high-tech este un aspect favorabil pentru perspectivele pe termen lung ale pieței de birouri.

„Trimestrul s-a remarcat prin câteva tranzacții, doar 3 dintre ele totalizând 30.000 de metri pătrați, și anume relocarea birourilor SSC a BAT în One Cotroceni Park, reînnoirea contractului de închiriere al Infineon Technology în Novo Park și reînnoirea contractului NXP Semiconductors în Campus 6, toate cele trei tranzacții fiind de dimensiuni aproximativ egale”, explică Victor Coșconel, Head of Leasing Office & Industrial Agencies la Colliers.

Clădirile de birouri nu mai sunt la căutare
Clădirile de birouri nu mai sunt la căutare

În ceea ce privește rata de neocupare a spaţiilor moderne de birouri, în condițiile în care în ultima vreme au fost livrate destul de multe clădiri, este posibil ca aceasta să fi crescut ușor față de nivelul de la jumătatea anului, de aproximativ 15%, dar consultanții Colliers notează că piața de birouri este destul de eterogenă, iar gradul de ocupare în clădirile bune și cu legături solide la rețeaua de infrastructura este deja de peste 90%.

Acest lucru înseamnă că unii chiriași au de făcut o alegere mai dificilă decât în urmă cu câțiva ani, în special dacă vor să fie poziționați într-o anumită zonă a Bucureștiului sau dacă doresc o anumită clădire. Această situație are mai degrabă aspectul unei piețe a proprietarilor în anumite părți ale orașului, ceea ce a dus la faptul că proprietarii au putut negocia condiții mai avantajoase de închiriere.

În perspectivă, consultanţii Colliers păstrează un optimism prudent, vestea bună fiind că intenţiile de angajare pe termen scurt pentru companiile de servicii din România rămân la niveluri rezonabile, deşi s-au mai temperat faţă de faza iniţială a revenirii post-pandemice. Faptul că previziunile privind ocuparea forţei de muncă se menţin la sau peste mediile istorice în multe sectoare sugerează o piaţă a muncii în expansiune, dar acest factor nu poate fi de unul singur suficient pentru creşterea activităţii de închiriere pe piaţa birourilor; mai degrabă acţionează ca un imbold în direcţia corectă.

Citește și: O nouă lovitură de sute de milioane de euro pentru frații Pavăl! Grupul Dedeman cumpără o nouă clădire mamut de birouri din București

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult