- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Europa, continentul care ”iubește” alcoolul. Pe ce loc se află românii în clasamentul mondial al consumatorilor de alcool

04 Jul, 18:58 • Stefan Simion
Europa este continentul în care se consumă cel mai mult alcool, pe cap de locuitor. Rezultatul nu este deloc surprinzător, est-europenii, în mod special, fiind renumiți pentru apetența pentru alcool. Românii contribuie și ei, substanțial, la acest rezultat, la nivel mondial țara noastră ocupând un loc important în privința consumului de alcool pe cap de locuitor.
Europa, continentul care ”iubește” alcoolul. Pe ce loc se află românii în clasamentul mondial al consumatorilor de alcool

Europa este continentul care deține supremația în privința consumului de alcool pe cap de locuitor. Totuși, țara care se află pe primul loc în lume, în acest top, nu provine de pe bătrânul continent. Locuitorii din Insulele Cook, din oceanul Pacific,  sunt cei mai mari consumatori de alcool la nivel mondial. Clasamentul a fost realizat de Agenția Centrală de Informații (CIA) și cuprinde date culese din 189 de țări, informează observatornews.ro.

Citește și  Taxă de 200 de lei pentru un cearșaf la malul mării, în Mamaia. Prețul unui șezlong este de 150 …

Cu o populație de doar 17.500 de persoane, Insulele Cook ocupă primul loc în ierarhie, cu un bilanț incredibil, 13 litri de alcool pur pe an, pe cap de locuitor. Conform datelor adunate de CIA, cea mai mare parte din alcoolul consumat se referă la băuturile spirtoase: whisky, gin și rom.

La nivelul continentelor, Europa nu are rival, trei dintre primele cinci state ale topului mondial fiind din Europa de Est.  Pe primele 5 locuri se află Insulele Cook, Letonia, Cehia, Lituania și Austria. Cu mențiunea că Austria este țara care are cea mai scăzută limită de vârstă pentru consumul de alcool, 16 ani.

Ce loc ocupă România, în topul consumatorilor de alcool, la nivel mondial

Un ajutor important, în acest top, îl primește Europa și din partea României. Cu o medie de 10,96 litri de alcool pur pe an, pe cap de locuitor, România se află pe locul 14 din cele 189 de poziții ale clasamentului.

Astfel, chiar dacă este cel mai mic dintre continente, ca suprafață, Europa este locuită de oamenii care ”iubesc” cel mai mult alcoolul.

Citește și  Care este motivul pentru care românii sunt considerați neserioși de către eleni, după ce lasă o …

La polul opus, țările care se află pe ultimele locuri în acest top sunt acelea în care consumul de alcool este interzis prin lege. Bangladesh, Kuweit, Mauritania, Arabia Saudită și Somalia. Și aici există o excepție, în sensul că Bangladesh a renunțat, între timp, la restricția împotriva consumului de alcool. În aceste condiții, este de așteptat ca și în această țară consumul de alcool să înceapă să crească în mod semnificativ.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult