Laptele ar putea ajunge un produs de lux pentru români, dacă actualele tendințe de pe piață se vor confirma, scrie Libertatea. Avertismentul vine de la Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România, care atrage atenția că seceta, lipsa furajelor și scăderea efectivelor de vaci vor genera creșteri semnificative de preț, potrivit Agro-TV.
„Am văzut galantare cu lapte cu 15 lei/litru în perioada aceasta. Vă dați seama ce va fi la iarnă? Probabil va fi laptele cu 20 de lei/litru”, a declarat Muscă.
Deși multe ferme din România se confruntă cu dificultăți majore, Dimitrie Muscă a ales să meargă împotriva curentului și să își mărească efectivele.
În prezent, ferma sa cuprinde 1.500 de animale – 900 de bovine din rasa Charolaise și 600 de vaci Holstein, specializate în producția de lapte.
Planul său este să ajungă la 2.000 de capete Holstein, pentru a satisface cererea internă și pentru a contracara scăderea efectivelor la nivel național.
„Am vrut chiar să cumpăr vaci, să ridic efectivul, pentru că văd ce vine în țară. Văzând că vin numai urâte și urâte, este indicat să mergi pe contrasens”, a explicat fermierul.
Datele oficiale indică faptul că, în ultimii zece ani, efectivele de bovine din România s-au redus cu peste 30%, ceea ce a determinat o scădere constantă a producției de lapte.
În paralel, importurile de lapte și produse lactate au crescut, iar prețurile au devenit tot mai instabile.
Fermierii resimt, de asemenea, efectele crizei furajelor, cauzate de secetă și de costurile ridicate ale cerealelor.
„Eram dispuși și nevoiți să vindem vacile, ca să nu le chinuim. Dar am reușit, până la urmă, așa cum a fost, am tăiat acea suprafață deosebit de mare de porumb când era mai verde și am făcut siloz.
Sigur că acest siloz este un balast, nu am de ales decât să cumpăr porumb boabe și să suplinesc, ca să îmi țin producția de lapte. Chiar vreau să cresc cu ele, pentru că văd că efectivele de animale se duc în jos de la un an la altul.”, a precizat fermierul.
Specialiștii avertizează că România riscă să devină din ce în ce mai dependentă de importuri, dacă marii fermieri nu reușesc să-și mențină producția internă. În lipsa unor măsuri urgente, laptele ar putea deveni un produs greu accesibil pentru mulți români, în special în sezonul rece.