- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Focar de septicemie virală în România! Autoritățile au izolat zona. Plan roșu de măsuri

03 Feb, 14:11 • Polojan Tudor
Un focar de septicemie hemoragică virală a fost descoperit la o păstrăvărie din județul Sibiu. Se vor distruge 18 tone de pește, iar în zonă s-a instituit carantină pe o rază de 10 kilometri.
Focar de septicemie virală în România! Autoritățile au izolat zona. Plan roșu de măsuri

Prefectura Sibiu anunță, printr-un comunicat, că la păstrăvăria Laița din localitatea Cârțișoara, autoritățile au identificat un focar de septicemie virală la păstrăvi. Se iau măsuri de siguranță chiar în acest moment, scrie digi24.ro.

Se pune în aplicare un plan de măsuri drastice pentru controlul bolii SHV la păstrăvi. Planul prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie.

Ambarcaţiuni plutitoare existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat.

Mai citește și: Se vor folosi inscripții și simboluri din alfabetul secuiesc! REVOLTĂTOR! Miercurea Ciuc devine stat în stat

Focar de SVH la păstrăvi în Sibiu/ sursa foto: manancabio.ro
Focar de SVH la păstrăvi în Sibiu/ sursa foto: manancabio.ro

Focarul va fi blocat prin izolare

Pe o rază de 5 kilometri a localității Cârțișoara se va institui zonă de protecție. Totodată, o zonă de supraveghere se va institui pe o rază de 10 kilometri, zonă care include localitățile Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Toate exploatațiile piscicole, mai scrie Prefectura, care aparțin fie persoanelor fizice cât și celor juridice și care se află în interiorul zonei de restricție, vor fi supuse testelor de laborator și catagrafierii.

„Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcţia SHV. Acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an”, mai spune prefectura.

Te-ar mai putea interesa și: Bugetul Capitalei va fi cu peste 600 de milioane de lei mai consistent. Sumă de unsprezece cifre. Miliarde peste miliarde

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult