- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se vor folosi inscripții și simboluri din alfabetul secuiesc! REVOLTĂTOR! Miercurea Ciuc devine stat în stat

03 Feb, 13:28 • Polojan Tudor
Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea Ciuc, s-a gândit peste noapte că ar fi o idee bună să pună plăcuțe inscripționate cu simboluri din așa-zisul alfabet secuiești. Acesta spune că este o "soluție arhitecturală".
Se vor folosi inscripții și simboluri din alfabetul secuiesc! REVOLTĂTOR! Miercurea Ciuc devine stat în stat

Primarul a subliniat faptul că nu dorește inscripționarea în alfabetul secuiesc al tăblițelor de intrare în oraș, ci se vrea crearea unei structuri arhitecturale, cuprinzând elemente care vizează activitatea comunității, tradițiile acesteia, aceste simboluri/inscripții fiind o parte a identității vizuale, scrie bugetul.ro.

„Probabil că este o neînţelegere. Deci, legea este foarte clară cât priveşte semnele oficiale de intrare în localităţi şi acelea nu se schimbă, acelea sunt normale, acelea rămân şi vor fi poziţionate vizibil, cum este şi la ora actuală.Dar, cum fiecare comunitate sau judeţ poate să gândească pe soluţii arhitecturale prin care să aibă o identitate vizuală a administraţiei locale, atunci am lansat un proiect drag nouă, acela de a crea o identitate vizuală (…) în care cea mai mică parte va fi cu anumite inscripţionări. Important este vizual ce găseşti ca şi identitate, care să se lege de viaţa actuală comunităţii şi de tradiţiile pe care se bazează”, a însemnat Korodi.

Mai citește și: Vești bune pentru români! Klaus Iohannis a anunțat semnarea unui contract important. Ce a declarat președintele

Primarul Korodi vrea plăcuțe cu simboluri din alfabetul secuiesc/ sursa foto: wikipedia.org
Primarul Korodi vrea plăcuțe cu simboluri din alfabetul secuiesc/ sursa foto: wikipedia.org

„Alfabet inutilizabil și indescifrabil”

Faptul că Primăria Miercurea Ciuc are de gând să inscripționeze tăblițele de la intrarea în oraș și în alfabetul secuiesc, a nemulțumit Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Aceștia condamnă ferm această decizie, printr-un comunicat de presă

„Este jignitor modul în care se încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui aşa-zis alfabet inutilizabil şi indescifrabil pentru aproape toată populaţia municipiului, a judeţului şi de altfel pentru întreaga ţară.

S-a demonstrat şi în cadrul procesului anterior că nu se poate utiliza această inscripţie întrucât cetăţenii declaraţi ‘secui’ în municipiul Miercurea Ciuc la recensământ nu depăşesc nici 1%!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ferm această nouă tentativă de marcare a teritoriului în sens etnic şi solicităm pe această cale încetarea procedurilor şi investirea energiei precum şi a finanţelor municipiului Miercurea Ciuc în proiecte durabile, serioase, de lungă durată care să unească locuitorii zonei, nu să dezbine mai mult! Menţionăm că vom urma toate căile legale pentru a bloca acest demers contrar legii şi bunului simţ”, se specifică în comunicatul dat de către FCRCHM.

Te-ar mai putea interesa și: Petre Daea, de partea legumicultorilor. „Este momentul şi trebuie să îi stimulăm şi prin vorbe şi prin fapte”. Prețurile urmează să stagneze în 2023

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult