- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Frații Toma Sparanghel își câștigă existența, pe lângă locul de muncă, cu o afacere exotică. Ce legumă produc și vând cei doi români, după care toți clienții sunt în mare căutare

09 Apr, 21:52 • Constantin Cristina
Doi frați din Amara, numiți la comun, Toma Sparanghel, și-au deschis o afacere împreună, care vine ca un bonus în viețile lor, pe lângă locul de muncă. Ce legumă exotică produc și cultivă cei doi, devenind cea mai căutată printre clienți.
Frații Toma Sparanghel își câștigă existența, pe lângă locul de muncă, cu o afacere exotică. Ce legumă produc și vând cei doi români, după care toți clienții sunt în mare căutare

Cei doi frați din Amara sau Toma Sparanghel, cum sunt identificați mai ușor de clienți de nouă de zile, și-au înființat o afacere exotică, pe lângă locul de muncă. În cadrul brandului lor, aceștia produc și vând sparanghel, leguma cea mai căutată printre români, a relatat businessmagazin.ro.

Citește și: Anca, o tânără antreprenoare din Deva, a dat lovitura cu afacerea „dulce”. Primește comenzi pe bandă rulantă: „Cel mai gustos cozonac”

„Prin anul 2011, am citit un articol în care erau descrise beneficiile sparanghelului, atât din perspectiva consumului acestuia, cât şi din cea a profitabilităţii unei culturi. Am cumpărat seminţe şi am încercat să ne facem propriile rădăcini. Neavând experienţă, plantele au ieşit firave”, îşi amintesc fraţii Toma din Buzău.

Frații Toma Sparanghel și-au făcut propria afacere exotică de succes

Frații au povestit că în anul 2012, au achiziționat din Germania, coroanele de care aveau nevoie pentru a cultiva sparanghelul. După nenumărate documentări, cei doi au cunoscut succesul, iar în nouă ani de zile au realizat o producție atât pentru ei, cât și pentru doritori.

Frații Toma au încercat să cultive și alte legume, însă nu în cantitățile mari de sparanghel.

„Plăcându-ne atât de mult ceea ce facem, am decis să încercăm şi cu o altă legumă: broccolini. Astfel, din 2019 producem broccolini de două ori pe an. Iar mai nou, încercăm să promovăm şi kalettes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Această legumă câştigă din ce în ce mai mult teren în ţări precum Germania, Anglia, Spania, fiind apreciată pentru proprietăţile ei nutritive”, spune Daniel Toma.

Afacerea a prins contur după o perioadă de câțiva ani și, astfel, și-au dorit să se facă cunoscuți și în alte orașe, nu doar în București.

„Rădăcinile le distribuim în special persoanelor fizice care doresc să aibă sparanghel în propria grădină. În cei aproximativ nouă ani de când le comercializăm, coroanele de sparanghel produse de noi au ajuns în toate zonele ţării, inclusiv în zonele de munte, unde, din spusele clienţilor, acestea s-au adaptat fără probleme. Aprovizionăm cu sparanghel şi broccolini câteva băcănii şi restaurante, iar de anul trecut am început să colaborăm şi cu câteva hipermarketuri online.”, a transmis unul dintre frați.

Brandul Toma Sparanghel se regăsește și în mai multe restaurante, precum: Kané, Voilà Bistro, Il Locale, FAYN Urban Eatery şi La Cuptor din Sibiu. Prin platforma verdefood.ro, legumele au fost distribuite şi către Arzu şi Le Bab, iar din aprilie anul trecut, sparanghelul cultivat în Buzău poate fi găsit pe Freshful.ro, Froopt.ro şi Sezamo.ro.

Frații Toma Sparanghel și-au făcut propria afacere exotică de succes
Frații Toma Sparanghel și-au făcut propria afacere exotică de succes

De cinci ani, Florin și Daniel Toma încearcă să colaboreze cu hipermarketuri, însă până acum a fost fără succes, deoarece clienții aleg legumele de import în continuare. Cei doi frați nu se dau la o parte și continuă să își facă treaba așa cum știu să o facă mai bine, construind pe rădăcini solide.

„Munca în agricultură este grea, dar are şi părţile ei frumoase. Dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci, treci mai uşor peste impedimentele care apar şi nu renunţi, ci din contră, cauţi soluţii. De exemplu, anul trecut am avut o mare problemă cu seceta. Ca în niciun an, au secat fântânile. Aşa că astă iarnă m-am apucat de forat una, de la zero. M-am documentat, am cumpărat cele necesare şi m-am apucat de treabă”, spune Daniel Toma.

Alte articole: VIDEO| Ei sunt pensionarii care își trăiesc bătrânețea la maxim. Casa mobilă în valoare de 180.000 de dolari le îndeplinește visul tinereții