- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Fraudă de 15.000.000 de euro în domeniul comerțului cu autoturisme second hand. Inspectorii DGAF au descoperit nereguli grave

04 Dec, 17:26 • Alexe Raluca
Un prejudiciu în valoare de 15.000.000 de euro a fost descoperit de inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală în domeniul comerțului cu autoturisme second hand.
Fraudă de 15.000.000 de euro în domeniul comerțului cu autoturisme second hand. Inspectorii DGAF au descoperit nereguli grave

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum total de peste 80.000.000 euro, fără plata taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, producând astfel un prejudiciu de peste 15.000.000 euro.

Citește și: Fraude fiscale în domeniul deşeurilor reciclabile şi al construcţiilor. Prejudiciu de 8,2 milioane de lei adus bugetului de stat

Fraudă colosală în domeniul comerțului cu autoturisme second hand

Schema de fraudare implica un grup de societăți, coordonate de către aceleași persoane, care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar, inclusiv autoturisme de lux, grupare constituită cu scopul vădit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate, având ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adaugată, potrivit unui comunicat de presă din partea instituției.

Mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracțională încălca regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru al UE de destinație. Astfel, operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, întrucât efectuează o achiziție intracomunitară.

Potrivit sursei citate, pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infracțional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței prin scăderea prețurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacții și al creării unui avantaj din punct de vedere al prețului de comercializare.

Având în vedere că faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute in Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Citește și: Mare atenție! Un nou tip de fraudă pe Booking. Un bucureștean a fost la un pas să cadă în capcană. La ce trebuie să fiți atenți