Este vorba despre struguri! Pe lângă faptul că sunt o gustare dulce și sănătoasă, aceste fructe sunt și o sursă bogată de nutrienți. Cu peste 1.600 de compuși bioactivi, strugurii pot îmbunătății sănătatea inimii, funcția creierului, diversitatea microbiotei intestinale și pot proteja pielea și vederea.
Adăugarea strugurilor în dietă este o modalitate simplă și naturală de a îmbunătăți starea generală de sănătate. Cercetările arată că un consum regulat de struguri poate aduce numeroase beneficii, conform CSID.
1. Susține sănătatea cardiovasculară
Peste 60 de studii indică faptul că strugurii pot:
Polifenolilor și antioxidanților din struguri contribuie la protejarea vaselor de sânge de stres oxidativ și inflamație.
2. Stimulează sănătatea creierului
Studiile sugerează că strugurii pot îmbunătăți funcția cognitivă și memoria. Antioxidanții reduc neuroinflamația și daunele oxidative în țesuturile neurale, ceea ce poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă, conform sursei citate.
3. Terapie anti-îmbătrânire
Substanțele antioxidante din struguri protejează celulele pielii de efectele nocive ale radiațiilor UV și reduc degenerarea ADN-ului. Dacă sunt consumate constant, acestea pot crește elasticitatea pielii și încetini apariția ridurilor.
4. Promovează sănătatea intestinală
Strugurii conțin polifenolii, o substanță care actionează pecum prebioticele. Acestea îmbogățesc diversitatea bacteriilor benefice tractului digestiv, susținând astfel digestia, întărind funcția imunitară și menținând un microbiom echilibrat.
5. Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Compușii din struguri susțin sănătatea ochilor prin creșterea densității pigmentului macular din retină, ceea ce poate îmbunătăți vederea și oferi protecție împotriva degenerescenței maculare asociate vârstei.
Citește și: O femeie a câștigat 100.000 de dolari la loterie, folosind numere alese de ChatGPT
Potrivit unor cercetări recente, strugurii pot avea efect și la nivel de ADN. Edward Pezzuto susține că un consum regulat de struguri poate influența pozitiv genele implicate în protecția celulară, metabolism și inflamație. Această influență la nivel genetic ar putea fi responsabilă de beneficiile reale, la scară largă, ale acestor fructe: de la sănătatea inimii și a creierului până la longevitate și prevenirea bolilor.
Aceste proprietăți fac din struguri un aliat puternic împotriva afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer.