- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ghiozdanele de tip troler, interzise în școli. Cine și de ce a impus această lege

12 Mar, 22:53 • Alexe Raluca
Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova face o serie de schimbări legate de ghiozdanele pe care le poartă elevii. Măsurile vin în contextul în care școlarii sunt nevoiți să care, zilnic, multe cărți și rechizite, lucru ce le afectează spatele și poziția corporală.
Ghiozdanele de tip troler, interzise în școli. Cine și de ce a impus această lege

Autoritățile din Republica Moldova au decis ca ghiozdanele tip troler să fie interzise. Ghiozdanele pline cu manuale, caiete, rechizite nu trebuie sa cântărească mai mult de 10% din masa corporală a elevului.

Citește și: Burse suplimentare pentru 30.000 de elevi! Ministerul Educației vine cu cele mai bune vești pentru aceștia

Ghiozdanele de tip troler, interzise în școli

Pentru a ușura gențile școlarilor, materialele și instrumentele de lucru pentru lecțiile de Educație plastică și Educație tehnologică, precum și costumul și încălțămintea pentru sport vor fi păstrate la școală, se arată într-un document al Ministerului Educației și Cercetării. Potrivit documentului, citat de ipn.md, se interzic ghiozdanele de tip troler din cauza poziției pe care trebuie să o adopte elevul. Ghiozdanul pentru elevi trebuie să fie confecționat din materiale calitative, care să nu se deformeze sub presiunea rechizitelor.

Materialele și instrumentele de lucru, cum ar fi albumul/mapa cu hârtie pentru desen, acuarela, pensulele, paleta, plastilina, creioanele colorate, ascuțitoarea, paharul pentru apă, foarfece cu lame lungi, carton color, hârtie colorată, ace, andrelele, ața, stofa și alte rechizite necesare pentru lecții se vor păstra în locuri special amenajate din sala de clasă. De asemenea, se recomandă păstrarea costumului și a încălțămintei pentru sport în dulapurile din sala de clasă/vestiare, la școală.

Părinților li se recomandă ca la alegerea ghiozdanului să opteze pentru un produs calitativ, deoarece ar putea fi o investiție pe termen lung sau pentru întregul nivel de învățare. Este important ca produsul să fie confecționat din materiale calitative, pentru ca elevul să aibă posibilitatea de sine stătător să-l îngrijească.

Citește și: Elevii ar putea rămâne fără telefoane mobile la școală. În ce județ din România se ia această decizie