- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

În timp ce spitalele nu mai au citostatice pentru bolnavii de cancer, medicii de familie au salarii de până la 70.000 de lei. Dana Budeanu dă de pământ cu clasa politică: „Băi nenorociților, omorâți lumea!”

26 Nov, 09:44 • Alexe Raluca
Dana Budeanu nu s-a mai putut abține și a explicat ce se întâmplă, de fapt, în spitalele din România, atât cele de stat, cât și cele private. Influencerul susține că, din cauza clasei politice de dreapta, bolnavii nu mai pot beneficia nici de analize și nici de medicamente în spitalele din țară, deși plătesc pentru ele prin contribuțiile sociale.
În timp ce spitalele nu mai au citostatice pentru bolnavii de cancer, medicii de familie au salarii de până la 70.000 de lei. Dana Budeanu dă de pământ cu clasa politică: „Băi nenorociților, omorâți lumea!”

Dana Budeanu le declară război guvernanților care, nu de puține ori, au blocat fondurile alocate spitalelor din România. Spitalele din România suferă o criză acută de bani, fie că este vorba de surse pentru medicamente, echipamente, analize sau salarii. Această criză a dus la lipsa unor tratamente vitale pentru unii pacienți, cei mai afectați fiind bolnavii de cancer care nu mai pot primi citostatice în unitățile medicale.

Citește și: Sorin Grindeanu, despre cele 15 spitale ale Ministerului Transporturilor. „N-a spus nimeni că desfiinţează spitale”

Dana Budeanu, atac dur în contextul crizei din spitalele țării

Dana Budeanu a lansat un atac dur la adresa clasei politice care a băgat sistemul sanitar în colaps. Criza din spitale devine din ce în ce mai acută, mulți bolnavi fiind în incapacitatea de a se trata din surse proprii de afecțiunile pe care le au.

„Foarte multe lucruri care se întâmplă acum în țară sunt din cauza legilor date de guvernele de dreapta. Ca să înțeleagă tot poporul de ce nu exista bani în spitale. La Institutul Oncologic nu mai sunt citostatice, deci ăștia omoară oameni. Casa de Asigurări decontează începând din 2020, de sub ministrul Tătaru, s-a dat lege că decontează fără plafon toate analizele pe care le faci la spitalele private. Atenție, la stat nu se decontează și nici nu mai fac analize. Căutați pe Google să vedeți că în ultimii doi ani se închid laboratoarele și apelează la spitalele private, că acolo nu e plafon”, a declarat Dana Budeanu la România TV.

Creatoarea de modă a explicat cum s-a ajuns în situația în care spitalele private să deconteze analizele pacienților veniți de la spitalele de stat, cele din urmă ajungând să nu își mai permită acest serviciu foarte necesar.

„Atenție, buget 2023: 90% din decontul pe analize este la spitalele private. Adică eu, poporul, mă duc la spital, nu pot să fac analize, nu am pastile etc. Domnul Baciu ori e prea nou, ori acolo sunt stat în stat. Deci în OUG în care erau exceptate spitalele private, au sărit în sus ăia de la Casa de Asigurări, au fost pe la Finanțe, au scos OUG. Decontul de la spitalele publice e cu tot cu salariile. Cea mai mare parte din suma care merge la spitalele de stat este pe salarii. D-aia suma este mai mare și ei se bat cu pumnul în piept.

Eu, Casa de Asigurări, trebuie să decontez la spitalele publice. Eu nu vreau sa mărească niciun salariu acolo. Păi băi nenorociților, există medici de familie cu 70.000 de lei salariu. Mâine ar putea să o schimbe Rafila. În august i-a chemat pe ăștia de la Casă și le-a spus că dă OUG și l-au oprit. S-ar putea ca acestea să se afle acum, de la mine, prima dată. Că nu cred că mai știe nimeni.

Este cumva o obișnuință că se fac suplimentări spre sfârșit de an și anul ăsta nu s-au făcut. Baciu probabil a cerut 4 miliarde pentru tot, dar a primit doar pentru salarii, în rest ciuciu. Eu nu știu dacă suma pentru mâncarea din spitale este dată tot de Casă. Oricum nu e mâncare nicăieri, în afară de câteva din Capitală. Lături de un leu, din 22 alocați, restul se fură”, a mai explicat Dana Budeanu.

Citește și: Se va impune o nouă taxă în spitalele de stat. Ministrul Rafila: „Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru