- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Italia, în fruntea pieței europene a pastelor. Mai mult de 6 milioane de tone de paste făinoase au fost produse anul trecut în Europa

25 Oct, 14:04 • Fundeanu Madalina
În 2022, în UE au fost produse 6,1 milioane de tone de paste făinoase, iar Italia reprezintă cel mai mare producător. Valoarea acestora a fost de 7,8 miliarde de euro.
Italia, în fruntea pieței europene a pastelor. Mai mult de 6 milioane de tone de paste făinoase au fost produse anul trecut în Europa

În decursul anului 2022, în Uniunea Europeană au fost produse aproximativ 6,1 milioane de tone de paste făinoase, în valoare totală de 7,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cu 1,0 milioane de tone (20%) mai mult decât în urmă cu cinci ani (5,1 milioane în 2017), potrivit datelor transmise de către Eurostat.

Italia este lider pe piața europeană a pastelor făinoase, cu 4,2 milioane de tone de paste produse anul trecut

Italia a fost, de departe, principalul membru al Uniunii Europene în ceea ce privește producția de paste făinoase. A înregistrat un total de circa 4,2 milioane de tone produse anul trecut, în valoare de 5,1 miliarde de euro, Italia a reprezentat 68% din producția totală a Uniunii Europene în ceea ce privește volumul și 66% în termeni de valoare.

În același timp, Italia a fost, de departe, și principalul exportator din UE (2,1 milioane de tone exportate, reprezentând 77% din totalul membrilor Uniunii Europene).

Te-ar putea interesa și: Atenționare de călătorie pentru românii din Italia. Ministerul de Externe dă alerta

paste
paste

Producția și comerțul cu paste făinoase în Uniunea Europeană din anul 2022

Mai mult de jumătate din exporturile de paste făinoase se îndreaptă către alți membri ai UE.

Așadar, în total, aproape 2,8 milioane de tone au fost exportate de membrii UE în 2022, iar mai mult de jumătate (56%) din această cantitate s-a îndreptat către alți membri ai Uniunii Europene.

Cei doi principali membri ai UE importatori au fost Germania cu un total de 414 758 de tone de paste importate în 2022, reprezentând 27% din totalul importurilor membrilor UE, iar pe locul al doilea a fost Franța,cu un total de 358 117 tone, mai precis cu un procent de 23%.

Primele două destinații pentru exporturile din UE în afara acesteia în 2022 au fost Regatul Unit cu 309 030 de tone, echivalentul a 25% din totalul exporturilor de paste făinoase în afara UE și Statele Unite, cu un total de 262 877 de tone, mai exact 22%.

Potrivit celor transmise de Forbes România, în conformitate cu datele Agenției Italiene pentru Comerț Exterior, românii au consumat în 2022 peste 19.000 de tone de paste făinoase italienești și peste 96.000 de hectolitri de vin din Italia. La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de peste un miliard de euro, o creștere cu peste 25% față de 2021.

Vezi și: Decizie majoră cu privire la românii care au lucrat în Italia. Guvernul a luat o nouă hotărâre în privința pensiilor